A Borrajongó

Gál Lajos: Olaszrizling, Kántor Tag 2008.

2011. március 18. 12:19 - pardi norbi

      Egy hosszabb egri fehérsor végén került kibontásra ez a bor, és mivel az egyik legszebb általam kóstolt olaszrizlingnek gondolom, mindenképpen írok róla. Gál Lajossal még sosem találkoztam személyesen, de enélkül is valószínűsíthető, hogy nagyon szereti az olaszrizlinget és Egerben a fajta specialistája. Általában több variáns is készül belőle egy-egy évjáratból és a maga nemében mindegyik nagyon szerethető. A Kántor Tag dűlőválogatás a piramis csúcsán helyezkedik el. Közepes citromszínű. Komótos mozgású, ránézésre is testes bor. Közepesen intenzív illata kifejezetten gazdag: mezei virágok, száraz széna, lédús őszibarack és trópusi gyümölcsök (papaja, ananász). Ezen felül érzékelhető egy visszafogott, elegáns ásványos jegy. Kóstolva egy testes, öblös bort kapunk, sok aromával és mély zamatokkal, kiváló hordóhasználattal. A minerális karakter felerősödik, a virágok és gyümölcsök inkább csak díszítőelemekként vannak jelen. Közepes mennyiségű, éppen elegendőnek bizonyuló, csiszolt savval rendelkezik. Hosszú, elegáns lecsengés. Remek bor. Erős 7 pont.                               

Szólj hozzá!

Még egy syrah

2011. március 17. 06:00 - drbarta

 Lelkesen kutatván az eleganciát a "nagy vörösekben", ismét elém került egy tétel az Észak-Rhone vidékről.

Errefele a vörösek között szinte egyeduralkodó a syrah-fajta, a leghíresebb appellációkban, Cóte-Rotie-ban és Hermitage-ban, rendkívül hosszú életű, elegáns és igen drága borok születnek.

St.Joseph a vidék talán legnagyobb kiterjedésű appellációja, számtalan kevésbé jelentős tétellel, ugyanakkor megbízható termelőktől, jobb területekről itt lehet igazán jó ár-érték arányra bukkanni.

A most következő tétel kapható Magyarországon is, a 75cl Borkereskedésben.

Íme:

Tovább
7 komment

Érettebb somlói borok II.

2011. március 14. 06:00 - drbarta

A most soron következő somlói bort még Albert Gazda (1.0) ajánlása nyomán próbáltam ki, és nagyon tetszett. Az ominózus cikk után nem rémlik, hogy bárhol olvastam volna róla. Ezt soha nem is értettem, hiszen simán beszerezhető volt kereskedelemből, és stílusában nagyon beleillett az akkor talán legintezívebb virágzását élő „újhullámos, koncentrált somlóiak” körébe.

A Tornai Top Selection sorozat tagjai inkább a 2007-es évjárattól szerepeltek rendszeresebben és kaptak elismeréseket többek között boros blogokon is. Ezek a 07-esek is kifejezetten elnyerték tetszésemet, de a 2008/09-beli énemnek mindig a 06-os N’71 juhfark maradt a titkos favoritja, képzeletben egy szinten volt nálam az egyéb aktuális kedvenc somlói pincék számomra legkedvesebb tételeivel.
Utolsó palackomat ezen a héten fogyasztottam el. A friss leírás mellé előkapartam régi jegyzeteimet is, abból a célból, hogy megfigyeljük mit változott a bor, de leginkább mit változtam én. :)

Tovább
3 komment
süti beállítások módosítása