A Borrajongó

Bock gyorsjelentés

2011. december 02. 06:00 - akov

bockpince.jpgVillányi látogatásunk alkalmával a Sauska és Gere mellett a Bock pincészetet is felkerestük. Magamba mormogva egyik nagy személyes mulasztásom volt, hogy vagy 6-7 év alatt nem sikerült ide eljutni. Egyszerűen csak így alakult, Villány egy idő után unalmas lett, helyette Egerben, Tokajban, Sopronban és a Balatonnál is volt hova menni. Bock bort sem bontok minden áldott nap, így jó ötletnek tűnt végignyomni egy majdnem komplett portfólió-kóstolót a pincészet kiváló villányi éttermében. Ha már a Gere-féle Mandula éttermet keményen „ajnároztam”, akkor ezt a villányi Bock Étteremmel is meg kell tennem: remek alapanyagokból, hozzáértéssel elkészített, tiszta ízű ételeket kaphatunk. Semmi fine dining, semmi múltba révedő puszta-gasztronómia, csak tisztességes és Magyarországon szokatlan minőségű vendéglátás.

A szakmai pincelátogatás sajnos ezúttal sem jött össze, a pince mára túl nagy lett ahhoz, hogy az egyszerű porhüvelyek elmélyült nexusba kerülhessen a borásszal. Sebaj, csak semmi megterhelő információ, semmi fárasztó beszélgetés. Péntek este van, ismét leszívott bennünket Budapest. A tompulni nem akaró, kielégíthetetlen hordó-fétisemet is a farzsebembe felejtem. No stress, no jegyzetfüzet: csak az étkezés és szabad italozás gyönyöre! Mégis, okostelefonom – aka. cseszegetőgép – gondoskodott pár szó és a pontszámok megőrzéséről. Nincs megnyugvás. Ím lám:

A Pezsgő 2007 mint „welcome drink” nyitja az étkezést és meg is lep minket, pont Bocktól nem vártunk ilyesmit. Közel fele-fele arányban kékfrankos és olaszrizling, de kevés hárslevelű is került ebbe a palackos erjesztésű pezsgőbe. Kissé talán nehézkes, mézecskés és sűrű, biztosan nem champagne-i szakértő találta el a szüret időpontját. Mindazonáltal kellemes, jól elkészített. Szép tósztosságot fedezhetünk fel benne, amit gyümölcsös jegyek is díszítenek (erős 5 pont). Az Olaszrizling 2009 egyszerű alapbor, gyümis és virágos, ahogy kell (4 pont). A Rajnai 2009 túlérett, nem hozza a fajtától elvárt filigrán törékenységet, intenzitást és jó savakat, az utóíz rövid (4 pont).

A bordeaux és burgundia (cabernet sauvignon, franc, merlot és pinot noir) találkozására felhúzott Royal Cuvée 2007 szép munka, minőségi hordós és gyümölcsös jegyeket vonultat fel, kiválóan csúszik az ételhez (6 pont). A Feketehegy Selection Cabernet Franc 2007 koncentrált, friss és túlérett gyümölcsös, nem kevés hordóval és alkohollal (6/7 pont körül). A Bock Cuvée 2007 (60% sauvignon, 30% franc, 10% merlot) jelenti számunkra talán az est fénypontját, itt sikerült az érettség és elegancia arányát legjobban eltalálni (7 pont). A Syrah 2008 fura állat, némi gyümölcs mellett hozza ugyan a fajta borsos-fűszeres jegyeit, illatban rendkívül összetett, de alkoholos, az utóízét a fa és valami gyógyszeresség uralja (5/6 pont). Sokkal szebb emlékeket ápolok a 2007-es példányról.

A Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2007 sokkal jobban sikerült, igaz nagyon alkoholos és a lecsengését keserű hordó uralja (6/7 pont). Az Ördögárok, a Jammertal és a Feketehegy terméséből készült Libra 2007 (50% franc, 25% sauvignon, 25% merlot) igen lusta, a kevés sav nem tartja meg a „nagy művet”, igen alkoholos-likőrös és túlérett, semmi frissesség. A lecsengésben jelentős kesernyével találkozunk (6 pont). Igazi Pannon Oak Monsztör (copyright by Gary Vaynerchuk) és szabad szemmel jól látható összegbe kerül (16.000Ft körül). A Capella Cuvée 2006 majdnem tartja a lépést a Librával, szerencsére azonban kevesebb van benne a jóból. A 60% franc, 30% sauvignon és 10% merlot összetétellel készülő bor szintén alkoholos és túlérett, jó sok hordóval, de mindenképpen szebb arányokkal (kompenzatórikus 7 pont). Frissességet és vibrálást itt sem sokat találunk. De nem is kell, mert itt nem a bor, hanem a 17.000Ft feletti palackár garantálja a vibrálást.

Búcsúzóul a Göntéri Édes Hárslevelű 2005 szépen mutatja, hogy nem Villányban kell édes bort keresnünk. Nem túl aromás, a közepesnél kevesebb savval rendelkezik, a szerkezete híg (4 pont). Az utolsó hörpintést a Brill által lefőzött Magnifico törkölypálinka képviseli, ami a legjobbak között van ebben a műfajban. Nem csak tiszta, de fantasztikusan intenzív és méltó pontot tesz a kiváló vacsora végére.

A kóstolt Bock borok többsége túlérett alapanyagból készült, az igen magas alkoholtartalom majdnem minden tételből jelentősen kiérezhető. A hosszas és jelentős hordós érlelés meghatározó a pincénél, ami szintén nem a borok frissessége felé hat. Friss gyümölcsökkel, virgonc savakkal és jól „csúsztatható” tételekkel alig találkozunk. Olyan borok ezek, mintha valahol tényleg lent délen készültek volna. Válságosdi ide, árazás oda, fogadok, hogy a Bock-palackok mégis könnyen megtalálják a szomjazó hazai szájakat.

(a kóstolásra 2011. szeptemberében került sor)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr123426914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.02. 11:37:42

"17.000Ft feletti palackár garantálja a vibrálást."
Ez határozottan jól sikerült mondat, megmosolyogtatott :)

Köszi egyébként a tudósítást.

BTW A Libra leírásánál(lusta, alkoholos, likőrös,semmi frisseség, kesere, oak monster) viszont nem vágom, mi hozta össze a 6 pontot.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.02. 11:48:09

@drbarta: Libra: hát ja, ezen én is gondolkodtam sokat. Kérdés, hogy mit vélünk hibának és az mennyit ronthat a pontszámokon, ez nem definit. A saját stílusában próbáltam inkább pontozni, nem a saját szám íze szerint. Úgy 5p lett volna inkább.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.02. 12:03:30

@akov: Sokszor valóban nem definit a határ az erény/hiba és a stílusjegy között.Én a magam részéről az aránytalan felépítést és a balansz bármiféle defektjét nem tudom stílusként értelmezni. (persze a bort nem kóstoltam, így nem arról mondok vélemény)

európai 2011.12.03. 11:40:53

"Közel fele-fele arányban kékfrankos és olaszrizling, de kevés hárslevelű is került ebbe a palackos erjesztésű pezsgőbe. Kissé talán nehézkes, mézecskés és sűrű, biztosan nem champagne-i szakértő találta el a szüret időpontját."

Jó...kibírom, jövőre ezt nyitod nekem elsőként? :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.03. 14:19:30

@európai: mindenképpen. Már lekötöttem egy kontingens, hogy Syndey-ben is tudd kóstoltani. :)

európai 2011.12.03. 21:14:16

Ó igen...a palackos erjesztésű kékfrankos diszkrét bája. Ez másnak is eszébe juthatna...vagy nem? :-)
Ui: Még mindíg sokkhatás alatt vagyok, mert azt hittem vicceltél a leírással, de ez a pezsgő a valóságban is létezik. Valóban érdekel ez, a pezsgők Notre Dame-i toronyőre.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.06. 14:24:36

6 éve nem jártam Gerénél és Bocknál, de sajnos ezúttal is ugyanazt olvastam ki, amit eddig: a 7-8. években sem megyek hozzájuk és csak részben azért, mert vannak náluk izgalmasabb pincék is!

AKKOR MINDKETTEJÜKNÉL úgy éreztem, hogy (akkori árakon nagyjából) 4000 forintig teljesen uniformizált borok készültek - függetlenül a szőlőfajtától - és az igazi tudásuk csak ezen árkategória fölött jön ki, mintha a kevésbé értékes boraikat valamiféle kezdő tanonc készítené... ezen hatás alól szinte mindig kivételt jelentett a Cuvée Phoenix - talán Franznak köszönhetően. és ez az érzésem most, téged olvasva is megmaradt.

a nagy boraikba azóta itt-ott belefutottam, de kevés olyat találtam, ami azonnali "big happyness-t" okozott volna, vagy akár nálam 7 pontot ért volna.

arról nem is beszélve, hogy 16-17.000 forintért inkább veszek 3-5 üveg max 5.000 forintos tényleg kipróbált, jó bort, vagy ugyanennyiért sokkal jobbat és elgondolkodom azon, hogy a Szt. Tamás furmint tán mégsem olyan drága (akár egy vacsora csúcsborának), mert ott megvan a bh. aka(?) x-faktor is. legfeljebb a cimbikkel nem iszunk vöröset...

a nagy nevek fogyasztóvonzó hatása ugyan jó, de Villány komoly problémájának gondolom, hogy míg Szekszárd alacsony áron is képes jól iható (6 pontos) borokat készíteni, sokat kísérletezik a kékfrankossal, kadarkával, izgalmas merlot és cf verziói vannak; semmi ilyesmit nem találok Villányban - sőt, ők maradnak a nagy és igencsak unalmas világfajtáknál (javarészt olcsón ihatatlan vagy horroráron elérhető, jobb minőségű, kidolgozottságú borokkal).

és még nem is szóltam arról, hogy idehaza a fehérborok között meg éppen a világfajták szorulnak vissza a furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és a kisebb, hagyományos magyar fajtákkal szemben...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.06. 14:42:23

@szenvedély S.: Kösz, hogy megosztottad a gondolataidat. Valóban, a Cuvée Phoenix kellemes ital tud lenni, főként ha árengedménnyel megkapod 3000Ft körül. A Gerenél nekem talán legjobban a CF válogatás tetszett, igazán komoly bor, szerintem nem túlzó az ára. A Solus esetében - ahogy barátokkal kóstolgatjuk és megosztjuk a tapasztalatainkat - eléggé nagyok a palackvariációk. Ennek tudható be, hogy pl. a 2006 az év elején kb. harmatos 7 pontra futott be, kis finomkodó közepes testtel, aztán Drbarta lekóstolta 6 pontra valamikor augusztusban durva tanninnal, most meg, amikor mi rányitottunk, akkor bizony klasszisformát mutatott, nagy testtel, erővel, jó tanninnal. Volt mellette szupertoszkán is, az is 8 pontos, a Solus bírta a megmérettetést... akkor most mi van? Erősen variábilis palackok, máshogy érnek. Amikor olyan, amilyen kell, talán nem is eltúlzott az ára...

Szekszárddal kapcsolatban igazad van, valóban jobb ár-érték arányú borokat lehet kóstolni arrafelé. Az izgalmas fehérekről meg ne is beszéljünk. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.06. 16:20:21

@akov: lehet, hogy a Solus klasszikus versenyzőbor? edzéseken nálad és drbartánál nem mutat túl sokat, de a meccsre összeszedi magát.:-)

ezeket a minőségi hiányosságokkal bíró "palack meg hordóvariációkat" sosem értettem: mintha csak ki akarnának tolni a fogyasztóval. vagy ez a borász figyelmetlensége, felkészületlensége?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.06. 16:30:45

@szenvedély S.: A helyzet az, hogy fogalmam sincsen, bár vannak támpontok. Volt már valaha lehetőséged arra, hogy 1-2 féle bort minden héten megkóstolsz mondjuk egymás után háromszor-négyszer? Nekem nemrég volt, fehéret is és vöröset is (írtam róluk: Loire és NZ savblanc és 2 bordeaux-i vörös). Minden bontás alkalmával kisebb-nagyobb eltérések voltak, a savblanc-oknál kisebbek, a vöröseknél nagyobbak. Nyilvánvaló, hogy a palackozást követően a bor a saját kis világában él tovább... de hogy ez a reduktív boroknál is? Igen... előfordulhat.

Az is érdekes kérdés, hogy maga a kóstoló hogyan befolyásolja az élményt (fáradt vagyok/pihent vagyok, mit ettem aznap, milyen a hangulatom stb.). Érdekes mindenesetre. Én szeretném hinni, hogy a borok tényleg eltértek. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.06. 16:32:19

@szenvedély S.: Hát, nálunk a "meccsnek" szánt alkalom alatt teljesített a vártakhoz képest visszafogottabban :)

borrajongo.blog.hu/2011/08/25/nagy_voros_szeminarium

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.06. 23:14:48

@drbarta: akkor az nem versenyzőbor, hanem "Balotelli-bor".:-)

@akov: hiszek abban, hogy önálló életet élnek. ugyanakkor engem inkább a hordók közti különbség zavar. az elmúlt két héten kétszer is belefutottam olyan kóstolásban, ahol egy korábban ivott bor újabb hordóból érkezve teljesen más volt. egyik ráadásul mintha hibás lett volna. próbálták magyarázni, hogy "ez normális", meg "majd kinyílik", de kissé megfoghatatlan számomra, amikor ugyanaz a lefejtés cca. 8 hónapos késéssel érik be egy másik hordóban. arról nem is szólva, hogy nem is nagy élmény ez így.
süti beállítások módosítása