Érdekes sort sikerült összerakni. Lehet egyesek kissé kuszának fogják találni, nem is ok nélkül. Fehér bor egyveleg a javából. :)
Szóval a tematika: kóstoltunk már furmintokat, hárslevelűket és olaszrizlingeket. Ezúttal kiragadtunk kettő-kettő olyan tételt, melyek már valamikor kiemelkedően teljesítettek, és összeraktunk belőlük egy közös sort. Afféle magyar „zászlóshajó”- döntő. :) Variálásképp még beraktunk két külföldi kakukktojást is. Ez utóbbiak megint csak egész más borok, kiválasztásuknál az vezérelt, hogy egyikük legyen egy afféle struktúra-bor, másikuk meg egy kifejezetten aromákkal is hódító tétel. Elismert, de azért árban is a sorba illő borok legyenek.
A kóstolás vakon történt. Elvileg ugye egy ennyire különböző borokból álló sorban ez fölösleges kéne, hogy legyen, de meg kell, hogy valljam, hogy a társaság „kemény” magja, beleértve engem, sem tudta helyesen eltalálni a teljes sort.
Íme:
Jásdi: Siralomvágó olaszrizling 2008
Neutrális illat. Kortalan fehérhúsú gyümölcsök, rigiditás, pörkölt magvak. Közepesnél teltebb korty. Aromákban viszonylag visszafogott se nem friss, se nem érett, az illathoz hasonlóan kortalan, sós ásványossággal, pörkölt aromákkal. Szerkezetének van tömörsége, súlya, savai lendületesen lüktetnek. A tartalmasság mellett sajnos elég szögletes, darabosan illeszkedő alkotókkal. Utóízében jelentős, és egyáltalán nem kellemes nyers fás cseresség. Nehéz pontozni, erényei végett legyen kompenzatórikus 5 pont, de a társaságnak egyöntetűen a legkevesebb örömet okozta a sorban.
Orsolya: Görbesoros olaszrizling 2009
Kedvesebb, összetettebb illat, érett sárgahúsú gyümölcsökkel (őszibarack, ringló), fehér virágokkal, mézzel. Telt, zamatos korty, szemrevaló mélységgel. Finom, krémes konzisztencia, hömpölyögve kísérő savak. Lehetne hosszabb, cizelláltabb, illetve melegedve az alkohol is kissé kikandikál, de örömbor a javából. 6 pont.
Bott: Határi hárslevelű 2009
Eddigiek után egy nagyságrenddel mélyebb és rétegzettebb illat. Érett, már-már aszalt fehérhúsú gyümölcsök, alma, körte, virágok, méz, birsalmasajt. Telt korty, krémes konzisztencia. Mély, intenzív ízek, eddigiektől sokkal kitöltöttebb kortyközép és lecsengés. Puhán cizellált, kiválóan integrált savak kísérik az ízeket, és tartják az egyensúlyt. Csiszolt részletek, gömbölyűség, élmentesen passzoló örömök. Klasszis minőség. Stabil 7 pont. (91)
A.et P. de Villaine: Rully St. Jacques 2009
Burgundia, Cote Chalonnaise, chardonnay. Szép, élénk és közepesen komplex illat, citrusokkal,fehér virágokkal, mézességgel, vajas süteményekkel. Szájban közepesen telt, arányos korty. Az előző bor után lényegesen kevesebb mélységet kínál, inkább csak kellemesen kitöltött. Tiszta aromák, enyhe cizelláltság, feszesség, egyensúly. Az utóízben kis integrálatlan cseresség. 6 pont.
/A virágos-citrusos-mézes jegyek hirtelen az előzővel rokon bort sejtettek, így lúzerség ide-oda, a vakkörben bizony hárslevelűnek néztem/
Demeter Zoltán: Szerelmi hárslevelű 2009
Citrusok, körte, méz, virágok az illatban. Közepesnél teltebb szájban. Kedves, de nem annyira szembetűnő aromagazdagság. Viszont az eddigi borok után feltűnő a tömörsége. A kortyközép sűrű, hosszan kitartó magot képez. Igen komoly! A korty nagy részében a részletek kereken, szépen illeszkednek, az utóízben viszont kicsit „integrálatlankodnak” a savak és a cseresség. Ez mellett is meghatározó élmény, eléri a 7 pontot. (90)
/Ebben is voltak hársas jegyek, ugye nem véletlenül, :) viszont olyan tömörség volt a borban, hogy a vakkörben nem tudtam elképzelni, hogy ez tiszta hárs legyen. Megtréfált bennünket, én először a Homonna furmint-hársra tippeltem/
AZ Nektár: Vióka furmint 2008
Azonnal felismerhető az illat alapján. Kis fülledtség mellett gyorsan előbújnak tiszta, citrusos gyümölcsei, jellegzetes sós-agyagos ásványossága, speciális hűvös borókafenyős díszítése. Közepesen telt, arányos korty. Az illatnak megfelelő zamatok betöltik a szájat, drámai mélység nélkül. A kortyközép tömör, „öregtőkésen” hosszan szájba ivódik, de semmiféle nyomasztó tekintélyes hangulatot nem vesz fel. A bor tartalmassága, eleganciája mellett jóivású, fogyasztásra ösztökélő. Ismét hozza nálam a 7 pontot. (90-91)
Homonna: Tokaji furmint-hárslevelű 2009
Zárkózottabb illat. Semlegesebb gyümölcsösség (citrus, fehérhúsúak) finom hordós jegyek. Közepesen telt, enyhén krémes, tiszta korty. Tömör kortyközép, hosszú lecsengés. Egyensúly, csiszoltság, gömbölyűség. Voltak mélyebb és gazdagabb borok a sorban, de talán itt volt a leginkább beleköthetetlen a szerkezet. Eléri a 7 pontot. (90)
/Kizárásos alapon ekkor már ugye a burgundi chardonnay-re számítottam, és mi tagadás, abszolút meg is felelt annak a tiszta, visszafogottabb aromájú, kortalanabb világú, közepes testű, de tömör és kiváló felépítésű bornak, amit a poharamba vártam. Egyszerűen minden passzolt, de csak így lett tökéletes beugratás. :) /
Weingut Schmelz: Grüner Veltliner Smaragd Höhereck 2009
Jellegzetes, azonnal felismerhető illat, citrusokkal , sárgadinnyével, egzotikus gyümölcsökkel (maracuya, mango), édes fűszerekkel, ásványokkal. Közepesen telt, tiszta korty. Kellemesen telt ízek, bár a sor szintjén nem tűnik annyira mélynek. Az illatban ismertetett jegyek köszönnek vissza, sós-földes mineralitással. Nem drámai módon, de mégis némi tekintélyt ad a korty közepi denzitás, a lecsengés is elég hosszú. A savak cizelláltan kísérnek. Az utóízben a fajtától gyakran tapasztalt enyhe kesernye itt most kifejezettebb, mint szokott, egy kicsit le is von az értékéből. Remek és komoly tétel, de ebben sorban picikét az „élmezőny” mögé került. 6 és 7 pont között. (89)
/Ez ugye kétségkívül felismerhető volt. Ami meglepett, kezdőbb tagjaink nagyon nem szerették. Valószínüleg a fajtára jellemző jellegzetes, émelyítőbb aromakészlet egy magyar szájnak talán szokatlan, illetve valaki vagy rajong érte, vagy utálja. A korty végi kesernye sem segített, gondolom./
A sor egésze nagyon erős volt, de azért kétségtelenül a tokaji fehérek brillíroztak legjobban. Öröm ez, és számomra ismét bizonyítja, hogy legszebb száraz tételeink megérkeztek egy olyan szintre, mely szinte akárhol megállja a helyét. Készítőiknek köszönet és elismerés!