A Borrajongó

Fehér zászlóshajó?

2011. november 21. 06:00 - drbarta

Érdekes sort sikerült összerakni. Lehet egyesek kissé kuszának fogják találni, nem is ok nélkül. Fehér bor egyveleg a javából. :)

Szóval a tematika: kóstoltunk már furmintokat, hárslevelűket és olaszrizlingeket. Ezúttal kiragadtunk kettő-kettő olyan tételt, melyek már valamikor kiemelkedően teljesítettek, és összeraktunk belőlük egy közös sort. Afféle magyar „zászlóshajó”- döntő. :) Variálásképp még beraktunk két külföldi kakukktojást is. Ez utóbbiak megint csak egész más borok, kiválasztásuknál az vezérelt, hogy egyikük legyen egy afféle struktúra-bor, másikuk meg egy kifejezetten aromákkal is hódító tétel. Elismert, de azért árban is a sorba illő borok legyenek.
A kóstolás vakon történt. Elvileg ugye egy ennyire különböző borokból álló sorban ez fölösleges kéne, hogy legyen, de meg kell, hogy valljam, hogy a társaság „kemény” magja, beleértve engem, sem tudta helyesen eltalálni a teljes sort.
Íme:

Jásdi: Siralomvágó olaszrizling 2008
Neutrális illat. Kortalan fehérhúsú gyümölcsök, rigiditás, pörkölt magvak. Közepesnél teltebb korty. Aromákban viszonylag visszafogott se nem friss, se nem érett, az illathoz hasonlóan kortalan, sós ásványossággal, pörkölt aromákkal. Szerkezetének van tömörsége, súlya, savai lendületesen lüktetnek. A tartalmasság mellett sajnos elég szögletes, darabosan illeszkedő alkotókkal. Utóízében jelentős, és egyáltalán nem kellemes nyers fás cseresség. Nehéz pontozni, erényei végett legyen kompenzatórikus 5 pont, de a társaságnak egyöntetűen a legkevesebb örömet okozta a sorban.
 
Orsolya: Görbesoros olaszrizling 2009
Kedvesebb, összetettebb illat, érett sárgahúsú gyümölcsökkel (őszibarack, ringló),  fehér virágokkal, mézzel. Telt, zamatos korty, szemrevaló mélységgel. Finom, krémes konzisztencia, hömpölyögve kísérő savak. Lehetne hosszabb, cizelláltabb, illetve melegedve az alkohol is kissé kikandikál, de örömbor a javából. 6 pont.
 
Bott: Határi hárslevelű 2009
Eddigiek után egy nagyságrenddel mélyebb és rétegzettebb illat. Érett, már-már aszalt fehérhúsú gyümölcsök, alma, körte, virágok, méz, birsalmasajt. Telt korty, krémes konzisztencia. Mély, intenzív ízek, eddigiektől sokkal kitöltöttebb kortyközép és lecsengés. Puhán cizellált, kiválóan integrált savak kísérik az ízeket, és tartják az egyensúlyt. Csiszolt részletek, gömbölyűség, élmentesen passzoló örömök. Klasszis minőség. Stabil 7 pont. (91)
 
A.et P. de Villaine: Rully St. Jacques 2009
Burgundia, Cote Chalonnaise, chardonnay. Szép, élénk és közepesen komplex illat, citrusokkal,fehér virágokkal, mézességgel, vajas süteményekkel. Szájban közepesen telt, arányos korty. Az előző bor után lényegesen kevesebb mélységet kínál, inkább csak kellemesen kitöltött. Tiszta aromák, enyhe cizelláltság, feszesség, egyensúly. Az utóízben kis integrálatlan cseresség. 6 pont.
/A virágos-citrusos-mézes jegyek hirtelen az előzővel rokon bort sejtettek, így lúzerség ide-oda, a vakkörben bizony hárslevelűnek néztem/
 
Demeter Zoltán: Szerelmi hárslevelű 2009
Citrusok, körte, méz, virágok az illatban. Közepesnél teltebb szájban. Kedves, de nem annyira szembetűnő aromagazdagság. Viszont az eddigi borok után feltűnő a tömörsége. A kortyközép sűrű, hosszan kitartó magot képez. Igen komoly! A korty nagy részében a részletek kereken, szépen illeszkednek, az utóízben viszont kicsit „integrálatlankodnak” a savak és a cseresség. Ez mellett is meghatározó élmény, eléri a 7 pontot. (90)
 /Ebben is voltak hársas jegyek, ugye nem véletlenül, :)  viszont olyan tömörség volt a borban, hogy a vakkörben nem tudtam elképzelni, hogy ez tiszta hárs legyen. Megtréfált bennünket, én először  a Homonna furmint-hársra tippeltem/
 
AZ Nektár: Vióka furmint 2008
Azonnal felismerhető az illat alapján. Kis fülledtség mellett gyorsan előbújnak tiszta, citrusos gyümölcsei, jellegzetes sós-agyagos ásványossága, speciális hűvös borókafenyős díszítése. Közepesen telt, arányos korty. Az illatnak megfelelő zamatok betöltik a szájat, drámai mélység nélkül. A kortyközép tömör, „öregtőkésen” hosszan szájba ivódik, de semmiféle nyomasztó tekintélyes hangulatot nem vesz fel. A bor tartalmassága, eleganciája mellett jóivású, fogyasztásra ösztökélő. Ismét hozza nálam a 7 pontot. (90-91)
 
Homonna: Tokaji furmint-hárslevelű 2009
Zárkózottabb illat. Semlegesebb gyümölcsösség (citrus, fehérhúsúak) finom hordós jegyek. Közepesen telt, enyhén krémes, tiszta korty. Tömör kortyközép, hosszú lecsengés. Egyensúly, csiszoltság, gömbölyűség. Voltak mélyebb és gazdagabb borok a sorban, de talán itt volt a leginkább beleköthetetlen a szerkezet. Eléri a 7 pontot. (90)
/Kizárásos alapon ekkor már ugye a burgundi chardonnay-re számítottam, és mi tagadás, abszolút meg is felelt annak a tiszta, visszafogottabb aromájú, kortalanabb világú, közepes testű, de tömör és kiváló felépítésű bornak, amit a poharamba vártam. Egyszerűen minden passzolt, de csak így lett tökéletes beugratás. :) /
 
Weingut Schmelz: Grüner Veltliner Smaragd Höhereck 2009
Jellegzetes, azonnal felismerhető illat, citrusokkal , sárgadinnyével, egzotikus gyümölcsökkel (maracuya, mango), édes fűszerekkel, ásványokkal. Közepesen telt, tiszta korty. Kellemesen telt ízek, bár a sor szintjén nem tűnik annyira mélynek. Az illatban ismertetett jegyek köszönnek vissza, sós-földes mineralitással. Nem drámai módon, de mégis némi tekintélyt ad a korty közepi denzitás, a lecsengés is elég hosszú. A savak cizelláltan kísérnek. Az utóízben a fajtától gyakran tapasztalt enyhe kesernye itt most kifejezettebb, mint szokott, egy kicsit le is von az értékéből. Remek és komoly tétel, de ebben sorban picikét az „élmezőny” mögé került. 6 és 7 pont között. (89)
/Ez ugye kétségkívül felismerhető volt. Ami meglepett, kezdőbb tagjaink nagyon nem szerették. Valószínüleg a fajtára jellemző jellegzetes, émelyítőbb aromakészlet egy magyar szájnak talán szokatlan, illetve valaki vagy rajong érte, vagy utálja. A korty végi kesernye sem segített, gondolom./
 
A sor egésze nagyon erős volt, de azért kétségtelenül a tokaji fehérek brillíroztak legjobban. Öröm ez, és számomra ismét bizonyítja, hogy legszebb száraz tételeink megérkeztek egy olyan szintre, mely szinte akárhol megállja a helyét. Készítőiknek köszönet és elismerés! 
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr653395522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2011.11.21. 17:48:34

Izgalmas ötlet! Szerintem egyáltalán nem kritizálandó.

A '08-as Siralomvágó nekem sem volt akkora élmény mint mások beszámolója alapján vártam...de azért tartogatok még egy palackot, hátha egyszer...
A '09-es Szerelmire kétség kívül meg kell érni, de utána örök a szerelem...

dalton1 2011.11.21. 17:49:17

És szerintem a '09-es Görbesorosnál sokkal szebb a '08-as Tag...:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.21. 18:19:09

A 08-as Tag nagyon tartalmas bor, de nekem sajnos a 16.5 alkohol durván kilógott és így csökkentette az élményt. Nagyon sajnáltam, mert tényleg ritka tartalmas olaszrizling, de hát az egyensúly...:)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.21. 20:55:39

nekem is tetszik az ötlet, de én nem zászlóshajót keresnék, hanem zászlóshajó szőlőfajtát. ezt úgy érném el, hogy nem kimagasló dűlőszelektált borokat, hanem egyes fajták legjobb birtokborait hasonlítanám össze.

mert ahol a felső középmezőny kimagasló, ott nem egy-egy borász jól eltalált/gondosan megkoreografált tételéről van szó, hanem egy nyilvánvalóan kevesebb figyelmet kapó borról. ha ezek is kimagaslók, akkor az nem(csak) a borász(ok) nagyszerű teljesítményét jelenti, hanem hogy az a bizonyos fajta többre képes, mint a riválisai.

amit eddig ittam az alapján csodálkoznék, ha ez nem a furmint lenne, de a teszt esetleg megmutathatná, hogy elfogult vagyok...:-))

egyébként meg komolyan irigykedtem a sort olvasva. torok nem maradhatott szárazon! meg is kellett kóstolnom egy '09-es Barakonyi furmintot.:-D

dalton1 2011.11.21. 22:45:56

@drbarta: ...én érzékeny vagyok az alkoholra, de a '08-as Tag olaszból eddig még egyszer sem lógott ki a szesz nálam...:S

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.22. 06:30:16

@szenvedély S.: Meg kell valljam, hogy nem volt annyira tudatos a sor létrejötte. Legalábbis nem úgy keletkezett, hogy egyik napról a másikra arra ébredtem volna, hogy hogy az én tisztem eldönteni, hogy mi lesz a mi zászlóshajónk.
Az előzményekről: előző hárs-kóstolónkon kisebb meglepetés született, ugyanis a társaságnál egyöntetűen nem a "nagy esélyes" Szerelmi bizonyult a leginkább meggyőzőnek, hanem Bott-ék szenzációsan jó debütálása.
borrajongo.blog.hu/2011/03/10/09_es_harsak
A "kemény mag" bizonyos tagjai számára ez bizony "visszavágóért" kiáltott. :)

Ugyanakkor mások a társaságból már jelezték, hogy megint kéne jó féle furmintokat is inni.
Nemrég történt olaszrizling fajtakóstolónk után borrajongo.blog.hu/2011/09/08/olaszrizling_fajtakostolo pedig felmerült a kérdés, hogy a legszebbek elérték -e azt a szintet, amit mondjuk a furmint-kóstolónk beállított:borrajongo.blog.hu/2011/05/16/felemelo_furmint_sor

Szóval gondoltam egyet, hogy miért is ne lehetne ezeket az igényeket egyetlen kóstolóval kiszolgálni.

Egyébként: én épp fordítva gondolom. Szerintem egy bizonyos ár-szegmensben akármilyen fajtát is választunk , az várható el,(ideális esetben legalábbis) hogy korrekt, jól fogyasztható, ételek mellé jól párosítható, de különösebb mélység nélküli borok szülessenek. Szerintem erre a fenti fajták mindegyike alkalmas.
Nálam a fajtában rejlő potenciált a fajtából készíthető csúcs-borok jelentik, azaz a felső határok feszegetése visz ehhez közelebb.
Abban egyetértek, hogy jelen állás szerint, szerintem is a furmint áll ehhez a legközelebb, akkor is, ha ezen a kóstolón a hársak is éppoly meggyőzőek voltak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.22. 06:32:18

@dalton1: De jól emlékszem ugye, az a tétel rendelkezik 16.5-es alkohollal?

dalton1 2011.11.22. 07:26:10

@drbarta: Így van, jól emlékszel!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.22. 07:35:15

@dalton1: Akkor azért tán nem ördögtől való, hogy egyeseknek ez némiképp jobban fűt az átlagnál :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.22. 19:07:09

@drbarta: köszönöm, hogy megosztottad velem az előzményeket. egy ilyen cím után nem gondoltam volna, hogy ez ennyire spontán volt.:-)

érdekes gondolatot vetettél fel a legvégén: kicsit tyúk/tojás problémának gondolom, (még akkor is, ha meglehetősen tájékozatlan vagyok a kérdésben és lehet, mégsem ez a probléma).

a gyakorlatot nézve:
1. nem tudom, hogy az osztrákok a grüner veltliner sikerét a kiemelkedő dűlőválogatásoknak köszönhették-e vagy inkább annak, hogy az országban gyakorlatilag bárhol megállva jó minőségű, a fajtajelleget tisztán visszaadó, üdítő GV-t fogyaszthatsz.
2. nem tudom, a világhírben mekkora része volt, hogy egész Ausztria a turizmusból él, vagyis mindenütt rengeteg turista fordul meg és ebből a rengeteg emberből biztosan nem mindenki FX Pichler dűlőválogatást iszik, mert egyszerűen nincs elegendő belőle (és társaiból)...

hozzáteszem: ha a dűlőválogatások nagy mélységet tudnak mutatni egy szőlőfajtánál, akkor a birtokborok is izgalmasabbak, mint más fajtáknál. nem én találtam ki, hogy egy kóstolósort indító birtokbornak is nagyon jó bornak kell lennie, mert azt többen isszák, ergo, többen vihetik a borfajta jó hírét...

összefoglalva: egyetértek, egy fajta mélységeit valóban dűlőszelekcióval lehet bemutatni. de ezek akkor sem többek (néhol drága) különlegességnél. ezekkel - bármilyen fajta esetében - nem biztos, hogy messzebbre jutunk a világhír felé vezető úton, mint az ott kissé megrekedt aszúval!

a hírnevet/népszerűséget később a világhírt, a tömegek hozzák, vagyis, ha bármikor, bármit fogyasztasz a kommerszebb kategóriából, nagyon jót kapsz. (+ sok turista viszi magával a fajta jó hírét...:-))

PS: tudom, hogy nem dönthetsz a "főfajta" kérdésben, de blogíróként komolyan befolyásolhatsz, mint véleményvezér. sőt, ez akkor végképp szükséges, ha összefogás hiányában a borászok vagy szakmai és egyéb hiányosságok miatt az állami kommunikációs vezetés ennél kisebb kérdésekben is döntésképtelen. és akkor még nem is szóltam arról, ha valamiben sok véleményvezér egyetért.:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.22. 20:34:49

@szenvedély S.:
Valójában először volt a kóstoló, és utána a cím. Bevallom nem tudom milyen címet adhattam volna egy ennyire vegyes sornak. :)

Jó alapborok széles körben elterjedve Vs. klasszis dűlőválogatások:

Mind a kettő egyaránt fontos, de érzek egy komly különbséget. A széles körben elterjedt, mindenhol megtalálható, fajtajelleges, maga nemében profi remekül fogyasztható borok jelenléte szerintem nem a fajta potenciálját jelzi, hanem a borászat és borkultúra általános színvonalát.
Az pedig, hogy "mekkora klasszist" tudnak készíteni a fajtából a fajtával foglalkozó leginkább elismert borászok, az pedig jobban segít megismerni a fajta korlátait, nagyságra való képességét. Nyilván, ahhoz hogy a fajták potenciálját ily módon hasonlíthassuk, az fair esetben ugyanannyi háttértapasztalatot, szakmai tudást feltételez a termelők részéről minden összehasonlítandó esetben.

A "véleményvezér" státusztól nagyon határozottan szeretnék elkülönülni. :) Ez a blog a magam részéről nem ezt a célt szolgálja. Nem vagyok szakmabeli, nincs egy árva WSET-papirosom se. :) Fogyasztó vagyok, így az egyetlen amit tisztem írni, az a kóstolási jegyzet. :)

dalton1 2011.11.23. 07:59:30

@drbarta: Persze hogy nem, csak azt mondtam ebben a borban sokkal szebben simul az összképbe ez az alkoholtartalom mint pl. a '07-es Légi Gesztenyésben (ami szintén nagyon jó bor!).
Semmi kivetnivalót nem találok abban ha valakinek kilóg, nekem nem, pedig én is érzékeny vagyok rá...
(Vöröseknél pl. a Szecskő turán az amiből nem lóg ki, és sok nagy villányi vörösből meg igen...)

Bodomi 2011.11.23. 13:21:45

A zöld velteliniről, akárhonnan válogatták is ki, mindig az egyszeri kocsmáros véleménye ugrik be: nem jó bor ez, nem bírja a vizet!

Bodomi 2011.11.23. 17:36:27

Nem vizsgáltam, tehát akár ihattam is. Az legalább szép sárga és van benne anyag, az nyelné a vizet a kocsmáros csapjáról.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.23. 17:55:14

@drbarta:
1. jól éreztük magunkat!:-)
3. pont fordítva gondolkodunk a véleményvezérségről. vv nem azért lesz valaki, mert kinevezi magát, hanem mert annak tekintik. sztem az átlagfogyasztó, de szívesen olvasó szempontjából pont nem az kell, hogy a blogger:
a.; sommelier legyen és minél több szóval, bonyolult jelzővel, tudományosnak tűnő leírást adjon az adott bor ízéről, illatáról, színéről és megmondja: mit kell éreznem a borban.
b.; elmesélje: Kaliforniában, hogyan találták fel a legújabb és nagyon trendi tealevelekkel ízesített chardonnay-t...:-) vagy mi a legújabb borkészítési eljárás.
c.; gyűjtő legyen és elmondja miként élvezte a világ legjobbnak nevezett, drága pénzért vagy nehezen beszerezhető borait.
d.; miként tekintett el az ár/érték arány legegyszerűbb kérdéseitől, mert a termelő megajándékozta egy üveg Sató Nagyonfinommal.:-)
e.; elmagyarázza, kik a legnépszerűbb borbloggerek a világon.
f.; lefordítson cikkeket az érdekesnek tűnő külföldi on/offline sajtóból.

éppen az a feladat, hogy hétköznapi nyelven, könnyen emészthető leírást adni számunkra a környékünkön elérhető borokról és ezzel kedvet csinálni a borfogyasztáshoz. voltaképpen tökmindegy, hogy ugyanaz-e a véleményünk az adott borról, a lényeg, hogy a leírás alapján kedvet érezzek egy palack kibontásához! úgy érezzem: ezt a palackot nekem is be kell szereznem, mert a bort én is szívesen megkóstolnám és kialakítanám a saját véleményemet!

a vv iránymutató és tanácsadó, akinek csak egy kicsivel nagyobb az ismerete és a tájékozottsága a borokról, mint az olvasónak és ugyanúgy egy fogyasztó a sok közül, tipikus fogyasztói hozzáállással - vagy legalábbis annak tűnik :-).

Szepsy azt mondta, minél több jó borász kéne Tokajba, hogy az minél jobban és gyorsabban fejlődjön. szerintem meg minél több bloggerre van szükség, hogy minél többen olvassanak és ezáltal fogyasszanak is minőségi bort!

AG visszavonulásával egyelőre mindkettőből túl kevés van...

Bodomi 2011.11.23. 19:00:02

@szenvedély S.: No, szombaton du., a Móra F. múzeumban lesz alkalom egy másféle fölhozatalt megkóstolni. Nem kisebb "szakíró" kútfejéből, mint az "elitbor" mozgatója.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.23. 20:46:18

@szenvedély S.: Köszönöm hogy megosztottad ezt a szép gondolatsort :)
Hétköznapi, könnyen érthető leírásokkal eddig nem túl sokan "vádoltak meg" :)

Szerintem fölösleges túlbeszélni. Írom szorgalmasan a posztokat, (illetve most már hárman is írjuk),szerintem kezd elég tisztességes adatbázis összegyűlni, remélem vannak/lesznek, akik örömet/információt lelnek benne. Ennyi.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.23. 23:33:32

@szenvedély S.: Én is egyetértek, annak a véleményére hallgatnak az emberek, akiére a tapasztalataik szerint érdemes. És ezt nyugodtan rájuk lehet bízni, gyorsan és biztosan választják el az ocsút a pelyvától.

@drbarta: Nem is kell szakmabelinek lenni, és nem is egy papírtól lesz szakmabeli az ember. Elég tájékozott fogyasztónak lenni. Meg kell osztani a véleményt és vállalni, az esetleges változásokkal és tévedésekkel együtt, oszt kész. A többit lásd fent.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.23. 23:41:56

@Szomjas Gödény: ...ocsút a búzától? Így még értelme is lenne, de valahogy annyira a fenti változat ugrik be. No mindegy.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.24. 17:51:40

@Bodomi: szégyellem magam, egy nap után esett le a zöldveltellinis poénod! :-)
azért is, mert nemtom ki az elitbor mozgatója.

@drbarta: írjad csak, de legyél egy kicsit árérzékenyebb és vedd egyszerűbbre az ízsort - kevesen vannak, akik 10-12-féle ízt éreznek egy borban. 6 elég lesz! :-)))

szóval, folytasd csak, kell egy hely, ahol csak a bor ízére koncentrálnak!:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.25. 09:04:10

Az elitbor "mozgatója" Dlusztus Imre, aki szegedi.
süti beállítások módosítása