A Borrajongó

Campania: Következzenek a borok!

2011. november 14. 06:00 - drbarta

caggiano1999.jpgAkov kolléga remek sorral tért haza campaniai kirándulásukról. Az élményekről, illetve a kóstolt tételek hátteréről, termelőiről olvasmányos és kimerítő beszámolóját itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatjuk. A sor egyszerűbb, reduktív fehérborokkal indul, majd némiképp komolyabb, hordót is megjárt tételekkel folytatódik, míg eljutunk a ritkaság-számba menő presztizs-fehér tételig. Ezután váltunk az aglianico fajtára, ahol kezdünk egy fiatalabb tétellel, majd némiképp érettebbel folytatjuk, míg eljutunk a három kilencvenkilences csemegéig.

Következzen tehát a sor:

 
 
 
Mastroberardino Fiano di Avellino DOCG 2009
Alap fiano, reduktív megvalósításban. 8,0 EUR körül.
drbarta: Friss, üde illat citrusokkal, naspolyával, egressel. Szájban könnyed és tiszta, citrusos-tuttifruttis-vegetális ízekkel. Kissé lágy savak, rövid lecsengés. Mélységet és komplexitást ne keressünk benne, de finom és teljesen korrekt tétel. 4 pont.
akov: Világos citrom. Közepesen intenzív, édeskés illat, fehér virággal, parfümmel, kifejezetten gyümölcsös, főként szőlő, alma és kevés zöldalma, őszibarack és trópusi gyümölcsök. A közepesnél valamivel nagyobb test, az illathoz hasonló gyümölcsös jegyek szőlővel, almával és őszibarackkal. A sava a közepes környékén van, a lecsengés szintén közepes/rövid kis kesernyével. Nem túl bonyolult, nem túl friss, de korrektül elkészített. Éppen 5 pont.
 
Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo DOCG 2009
Greco szelekció, reduktív kivitel. 12,0 EUR.
drbarta: Illatában citrom, lime, tűzköves jegyek. Szájban szintén tiszta és könnyed, az előző bortól élénkebb és természetesebbnek ható gyümölcsökkel. Hosszabb lefutású savak. Egy picivel tartalmasabb tétel, de ez is egy viszonylag egyszerű, teljesen lineáris felépítésű bor. Eléri az 5 pontot.
akov: Világos citrom megjelenés. Intenzív, tiszta illat parfümmel és citrusokkal, sütire emlékeztető édességgel és kevés vaníliával. A test közepes, az ízképet főként citrusok, lime, nyári alma és grapefruit vezetik. Metszően tiszta bor, professzionális munka. A lecsengés közepesnél valamivel hosszabb, tisztán hagyja a szájat és finom grapefruitos kesernyével marad velünk. Figyelemre méltó az acélos tisztaság, mindazonáltal nem túlzottan összetett bor, inkább gasztronómiai értékkel. A 6 pont nálam nem kérdés.
 
Mastroberardino More Maiorum Fiano di Avellino DOCG 2008
Hordós erjesztésű fiano válogatás. 12,0 EUR.
drbarta: Trópusibb színezetű gyümölcsök, papaya, méz, tejszín, kis dohosság az illatban. Közepesen telt, krémes konzisztenciájú korty. Sima felszínek, puha savak. Ízében is van valamiféle bizonytalanság. Mintha bujkált volna benne egy kis dugósság, nem volt egyértelmű.

akov:  Többen dugósnak hisszük, de állandóan változik, egyszer ilyen, egyszer olyan, megosztja a társaságot. Illatában kevés gyümölcsöt érezni, inkább a túlzott hordóhasználat telepszik rá, ami mögött csak derengenek a citrusok, a fehér virágok, főként kamilla képében, aztán némi marcipán és pörkölt magvak is előjönnek. A test közel nagy, az aromaintenzitás alacsony, a fa elég sok, a petrolos és pörköltes karakter belengi a matériát. Némi citrust érezhetünk, mogyorót és egyéb pörkölt magvakat, valamint teát. Savak csak egy közepes lecsengést adnak, az egész bor lágy és áthatja a sok fa. Talán hibás, talán nem, én is eltekintek a pontozástól.

 
Antonio Caggiano Béchar Fiano di Avellino DOCG 2010
Hordós erjesztésű fiano. 11,5 EUR.

drbarta: Élénk illat, citrusokkal, birsalmával, bodzával. Intenzívebb és mélyebb, mint az előzőek. Közepesen telt korty mélyebb és hosszabban kitartó ízekkel, kissé sauvignon-os jegyekkel, citrusok, bodza, vágott fű. Barátságos savak, az eddigiektől némiképp cizelláltabbak is. Alig közepesen hosszú lecsengés. Egy kicsivel itt is feljebb léptünk. Eléri a 6 pontot. (86)

akov: Közepes citrom szín. Intenzív, elsősorban gyümölcsös illat, főként trópusi gyümölcsök, mangó, őszibarack, körte és szőlő, valamint fehér virágok és parfüm. Jól érezhető a vaníliás francia hordó, kissé tutti-fruttissá varázsolja a bort. A szájban olajos folyású, citrussal, érett almával és édes trópusi gyümölcsökkel. A sav közepes, talán kissé kevés is a felépítményhez, a fa alkalmazása professzionális, vaníliával és pörköléssel egészíti ki a gyümölcsös jegyeket. Az alkohol enyhén éget, kevés széndioxid próbál valami frissességet pótolni. 6 pont. 11,5 EUR.
 
Marisa Cuomo Fiorduva Costa d'Amalfi DOC 2008
Fenile, ginestra és ripoli fajták közel azonos arányú házasítása, hordóban erjesztve és érlelve, összesen 3 hónapig. Öreg tőkék. 27,0 EUR
drbarta: Meggyőző illat, mélyebb, tartalmasabb, komolyabb tételt ígér. Trópusi gyümölcsök, mango, citrusok, narancs, határozottan ásványosnak ható jegyek. Közepesnél teltebb korty. Megjelennek a nagyobb bor ismérvei: tömörség, mélység, cizelláltság, egyáltalán több anyag és dimenzió. Intenzív, elég hosszan kitartó ízek. Tartalmassága még fiatalos köntösben, az alkotók bár alapvetően együtt mozognak, még nincsennek tökéletesen lekerekedve. Határozottan tetszett! Eléri a 7 pontot. (90)
akov: Szemre közép citrom. Illata lassan nyílik, eleinte zárkózott, majd előbújnak a trópusi gyümölcsök, a körte, az alma és golden alma, a citrom és fehér virágok. A hordó háttérben marad, szép vaníliával egészíti ki a gyümölcsöket, amelyek mellett még enyhe vegetálisság és pörkölt magvak is megjelennek. Kóstolásra a test nagy, almát, citrusokat, egyéb fehér húsú gyümölcsöket, mangót és trópusi gyümölcsöket érezhetünk. Az alkohol picit sejthető, de a nagy extrakttartalom olajosan takargatja. Rendkívül tiszta, semmi sem lóg ki, jól megkonstruált, a hordó mesterien egészíti ki az aromákat. Az utóíz hosszú és izgalmas, ásványos karakterrel. Sima 7 pont. Négy nap múlva visszakóstolva még mindig egyben van, bár kevesebb gyümölccsel, de még mindig hozza a formát. Remek bor.
 
Antonio Caggiano Salae Domini Irpinia Aglianico Campi Taurasini DOC 2008
Alap aglianico a Campi Turasini nevű Taurasinál tágabb termőhelyről. 18,5 EUR.
drbarta: Buja illat. Aszalt fekete bogyós gyümölcsök, gyógycukorka, ánizs, egyéb fűszeresség, bitumen. Viszonylag telt korty. Sok, érett, szinte rágható tannin, észtevétlen asszisztáló, de kellő élénkségű savak. Elég mély ízek, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, égetett cukros-gyógyszeres jegyekkel, közepesen hosszú lecsengés. Erős 6 pont. (88)

akov:  Mély rubin, fiatalos megjelenés. Intenzív illat, erőteljes vaníliával, fahéjjal, érett fekete bogyós gyümölccsel, meggyel és feketecseresznyével, de bőven van túlérett és aszalt jellege is. Kissé illósnak hat, violával és rózsával. Kóstolásra sűrű, igen koncentrált, természetesen magas, poros és szemcsés tannintartalommal és igen szép hordós jegyekkel. Elsősorban túlérett, aszalt szilvával és földdel. Az utóíz a hosszúhoz közelebb. 6/7 pont határán.

 
Feudi di San Gregorio Piano di Monte Vergine Taurasi Riserva DOCG 2004
Termőhelyi szelekció, francia fa. 29,0 EUR.
drbarta: Intenzív illat, meggyel, áfonyával, földességgel. Telt, sűrű korty. Mély és hosszan kitartó gyümölcsös ízek. Talán kicsit kevésbé komplex, mint az előző, de letisztultabb, definiáltabb aromákal, jónéhány évet letagadhatna. Sok, érett, de fiatalos tannin. 6 és 7 pont között. (89)
akov: Mély rubin, szinte fekete szín. Az illat közepesen intenzív, tiszta, vaníliába csomagolt feketebogyós gyümölcsös, már-már újvilági hangulat. Az áfonya, a feketecseresznye és mindenféle feketebogyós gyümölcs mellé kék virágok, porrá aszalt gyümölcsök, kátrány és kis petrol társul. Inkább friss, mint túlérett. A test hatalmas, a tannin természetesen magas és poros. Feketeföld, meggy és cigánymeggy, fekete ribizli és mindenféle sötét bogyósok. Az óriási tannint ellensúlyozzák a gyümölcsös jegyek, a hosszú utóízben vastagon felrakódnak a feketebogyósok és sokáig szórakoztatnak. A sav magas, a gyümölcsök frissek. Van még hova előre. Nálam biztos az erős 7 pont.
 
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva DOCG 1999
Aglianico szelekció egy kiemelkedő évjáratból. 22,0 EUR.
drbarta: Meggy, bőr, palackbuké. Telt korty, a kora ellenére még rengeteg gyümölccsel, de mellette érettebb gombás-rusztikus-kátrányos díszítések. Komplex, bár lehetne picit intenzívebb. Sok tannin, szerkezete picit elsimultabb, mint az eddigieknek. 7 pont. (90-91)
akov: Mély rubin, kevés gránát szél jelzi a szép kort. Intenzív, érettboros illat, elsősorban negróval, ánizzsal, bőrrel, fahéjjal, lekvárral és szappanos kék virágokkal. Ahogy szellőzik, úgy jönnek a fekete és piros bogyós gyümölcsök, a cseresznye, a gyógynövény, a balzsamecet, a kátrány és a dohány. A hordó időközben fűszerraktárrá alakult, szép keleti fűszeres jegyekkel kápráztat bennünket. Igen összetett illat. A test nagy, a sav és a tannin magas természetesen, az aroma közepesen intenzív. Fahéj, lekvár, érett és túlérett fekete bogyósok, dohány, valamint ánizs. A struktúra jó, az utóíz hosszú. Inkább az érettebb jegyek vezetik, de még mindig szépen egyben van. Sima 7 pont. 22,0 EUR.
 
Mastroberardino Historia Naturalis Irpinia IGT 1999
Szelekció, kissé tágabb termőhelyről, mint Taurasi. 26,0 EUR.
drbarta: Meggy, gombák, szárított virágok, avar. Szájban telt. Hasonló felépítésű, világú bor, mint az előző. Sok tannin, sok sav, de az egész simább és egységesebb. Mélyebb, komplexebb, hosszabb lecsengésű ízek, sok gyümölccsel, nemes érettséggel, de mégis bujasággal. Nálam az est bora. Eléri a 8 pontot. (92-93)
akov: Mély rubin, szinte fekete, kifejezetten nem öreges. Intenzív illat, ánizs, fahéj, vanília, keleti fűszerek, kátrány, dohány és mély feketebogyós gyümölcsösség. A magas tannin és sav alaptartozék. A nagy test mellett aszalt szilvát, fekete cseresznyét, feketeföldet, ánizst, kakaót, dohányt, fekete ribizlit, cigánymeggyet és tonnányi édesfűszert lehet érezni. A 12 év ellenére elsősorban a frissebb gyümölcsök, nem a túlérett jegyek dominálnak, a bor tele van élettel. Az utóíz hosszú, a kortyközépi sűrűség még azt súgja, hogy itt bizony további karrier is esélyes. Nem kérdés, hogy egy klasszis aglianicoval van dolgunk. 8 pont. 26,0 EUR. Remek ár.
 
Antonio Caggiano Macchia Dei Goti Taurasi DOCG 1999
Termőhelyi szelekció, kiváló termelő és évjárat. 48,0 EUR.
drbarta: Szintén mély és igen komplex illat, feketebogyós gyümölcsökkel, földességgel, ibolyával, gombás-avarossággal. Telt korty. Rengeteg tannin, érettek, de mégis rendesen megtornáztatják a szájat. Mély, komplex ízek, lsd. illat. 7 pont. (90)
akov: Mély rubin, fiatalos megjelenés. Intenzív illat, ánizzsal, dohánnyal, gyantával, vaníliával, szappanos kék virággal, fahéjjal, vaníliával és egyéb édesfűszerekkel, elsősorban friss gyümölcsökkel operál, áfonyával, feketecseresznyével és egyéb fekete bogyósokkal. A szájban komoly súllyal nyit, magas tanninnal és savval, feketefölddel, érett feketebogyósokkal, feketecseresznyével, meggyel, aszalt gyümölcsökkel, aszalt szilvával, ribizli lekvárral, dohánnyal és kit tudja még mivel. Hihetetlen megint csak, hogy egy 12 éves bor ennyire friss és magával ragadó tud lenni. A tannin nagyon sok – a nyálkahártya bizony fárad is –, szemcsés és nagyon kemény, talán zöldes is és soha nem épül be. A helyszínen 7 pontot kap. Négy nap múlva kóstolva még áll, mint a cövek, a durva tanninoknak nyoma sincsen, a táncoló fekete bogyósokkal fűszerezett utóízét vagy 10 percig érzem. Ez igen. Semmi más nem jár a fejemben, mint egy faszénen médiumra sütött 60 dekás T-bone steak. Így már nem vitás, hogy egy 8 pontos klasszissal van dolgunk, további karrierrel.
 
Nagyon élvezetes és izgalmas sor volt. Talán jelzi is ezt, hogy kevésbé volt kedvem jegyzetelni, a leírások némileg rövidebbekre sikerültek. Minden kategóriában remek borokhoz volt szerencsém. Az olcsó árfekvésű reduktívak a maguk szintjén kifogástalanok, simán hozzák a kötelezőt, könnyen és szívesen fogyasztandó borok, remekül kísérhetnek ételeket. A csúcs-fehér tényleg kiemelkedő, szívesen lenne hozzá újra szerencsém. Az aglianicok gazdagok, buják, komplexek, tele mediterrán örömmel. A felnőtt adag tannin ellenére nagyon tudtam élvezni őket, az mellett is, hogy nem éppen kínos csiszoltsággal és kifinomult finesszel hódítanak.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr583372028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása