A Borrajongó

Kis furmintozás

2011. október 10. 06:00 - drbarta

 A múlt hét folyamán, miközben még szinte a számban voltak a kóstolt Loire menti chenin blanc-ok ízei, talán gyors referencia-ellenőrzés végett, furmintokra szomjaztam. Két neves tételt bontottam fel és faggattam egymás mellett több napon keresztül.

A borok:

 

Homonna Attila: Birtok Furmint 2008

Érett körte, sós gyurma, intenzív mézesség, érleltség. Nem túl komplex, de jellegzetes és mélyről jövő. Szájban közepesen telt. Nagyszerű szerkezet, tömörség, anyaggal kitöltött kortyközép, tökéletesen elegendő dinamikájú, de a kortyba kiválóan integrált savak, remek egyensúly. Szárazsága és szilárdsága mellett kiválóan lekerekedett részletekkel bíró, gördülékeny bor. Tartalmassága üdvözítően kellemes 13-as alkohol mellett valósul meg. Alapvetően inkább szerkezeti bornak mondanám, de zamatoknak sincs híján, körtés-érett- mézes-gyurmás-sós aromái élvezetes borrá teszik, megvan az elegendő hosszuk is.  A lecsengésében még a kellemességbe simán beleférő enyhe cseresség. Túlkapások nélküli, karakteres tétel, profi munka. A visszakóstolások során meg sem mozdult. 6 és 7 pont között, talán el is éri az utóbbit. (89)
 
Demeter Zoltán: Boda Furmint 2008
Nem túl sokat ígérő illat. Visszafogott, kortalanabb citrusos-almás gyümölcsösség, kis petrolosság. Szájban alig közepesen telt. Már a belépővel se akar elvarázsolni, csontszáraz korty, szerény, semlegesebb gyümölcsökkel, citrom, alma, némi fülledt-sós ásványosság. Savai szemrevalóak, precízek, acélosak, cizelláltak. Annak ellenére, hogy a kortyközépre még marad némi matéria-érzete is a bornak, a savak sokkalta többen vannak, nagyon is dominánsak, a szerkezet szinte teljes egészében róluk szól. A lecsengésben kis cseresség. Túlontúl is szikár, de tiszta, savlefutása végett annyira nem is egyszerű bor. Nekem nagy élményt nem okozott önmagában fogyasztva, de gasztroban inkább el tudnám képzelni (mondjuk tengeri hal mellé). Valamennyire hasonlított a nemrég kóstolt Bouzéron-ra, de egységben, egyensúlyban attól picit elmaradt. Visszakóstolva sem változott előnyére, a savak precizitása, acélossága fokozatosan ment át diffúzabb savanyába. Stabil 5 pontnál többet a legnagyobb tiszteletem mellett se értettem belőle. (84)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr393289186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása