A Borrajongó

Olaszrizling-fajtakóstoló

2011. szeptember 08. 06:00 - drbarta

Általában nem igazán nagy kedvencem az olaszrizling. Nem rajongok különösebben a primer zamataiért, vannak sokkal gazdagabban aromás fajták. Ugyanakkor azt se érzem, hogy struktúra szempontjából igazán nagy bort adó fajta lenne, nem látom a tömör, mély,  precíz, acélosan beleköthetetlen „szerkezeti borok” képviselőit sem.  Ritkán ideális a savszerkezet, ha érett az alapanyag, akkor sokszor laposak, leülősek a savak, ha meg nem elég érett, akkor vékony és nem igazán tartalmas a bor. Persze vannak remek tételek, illetve leginkább még  gyerekcipőben jár a tudás a fajtában rejlő lehetőségekről. Én mindenestre azok táborát erősítem, akik szerint jelenleg a tokaji furmint előrébb áll a száraz fehérek „világranglistáján” , mint általában az olaszrizling.

Mindamellett valamennyire kötelességnek érzem foglalkozni hazánk egyik legnépszerűbb fajtájával, és idén most jött el ennek az ideje.
Nem annyira precízen összerakott a sor, van egy kis kinek mi volt otthon hangulata is, de próbáltunk azért a jelenleg piacon levő jelentősebb, elismertebb tételek közül válogatni.
Vakon kóstoltunk, az alábbi sorrendben.  (kivéve az első tételt, mert neki már nem jutott „univerzális üveg”)

 
Feind: Villa Quiar 2009
Zárkózottan induló, lassan nyíló, de tiszta illat. Fehér virágok, diszkrét alma. Szájban közepesen telt. A korty első fele kellemesen kitöltött, némi édesség, alma mellett szokatlanabb egres és vegetális jegyek, némi kesernye. Az ízek viszonylag gyorsan kiürülnek, a kortyot innentől egyszerűbb, de kellemes tapintatú savai viszik tovább, mellőle érezhetően kikandikál az alkohol. 4 és 5 pont között.
 
Jásdi: Lőczedombi 2009
Visszafogott, érettebbnek ható petrolos-savanykás illat. Alig közepesen telt, egyszerű, egyenes korty. Aromákban nem bővelkedik, jellegtelenebb alma, diszkrét ásványosság, komplexitásról sem igen beszélhetünk. De az alkotók egysége mégis szemrevaló, a nem túl nagy tartalom minden alkotója a helyén, nem lóg ki semmi, az egyensúly kiváló, a felszínek simák. Remekül fogyasztható. Igen szűk 5 pont. (leleplezés után azért kicsit csalódás)
 
Orsolya 2009
Eddigiektől sokkal mélyebb illat. Alma, barack, birs, virágok, ásványok. Ideális érettségű, színezetű gyümölcsök. Szájban teltebb az eddigiektől, zsírosabb textúra. Cizelláltabb, pont megfelelő dinamikájú savak. Eddigiektől mélyebb ízek, alma-barack-mézesség-krétapor. Hosszabban kibontakozó korty, a közepére és a lecsengésre is tartogatva még újabb tartalmakat. A végén kissé csípős az alkohol, de így is volt olyan megérzésem itt tartva, hogy ez a bor megnyerheti ezt a sort. (legtöbbünknél így is történt) Erős 6 pont.
 
Szászi: Szigligeti 2009
Palackérettebb hangulatú illat, petrol, sósság, kortalan gyümölcsösség. Szájban közepesen telt, fajtajellegzetes almás-sós-kesernyés ízek, a kortyközép kissé lyukas, a lecsengés is elég rövid. Kellemes tapintatú, lágy savak. 4 pont.
 
Bussay 2008
Mélyebb illat, szintén elég fajtajellegzetes jegyek, alma, pörkölt magvak, sósság, keserűmandula. Közepesen telt, mély korty. Férfias sós-köves-mézes-palackérett ízek. Kortyközépre és lecsengésre is szépen kitöltött. Kellemes dinamikájú, integrált savak, sima felszínek. Szépen érett bor. 6 pont.
 
Légli: Banyászó 2008
Almás-virágos-kőporos illat. Szájban közepesen telt. Dinamikus, izmos, cizellált savvilág. Bár dominánsak, de kellemes tapintatú jóféle savak. Citrusos-almás-ásványos ízek, nem túl komplex és mély, de kellő tartalommal veszik körbe a gerincet. Kortyközép és lecsengés elég hosszan bontakozik ki, van benne részletgazdagság. 6 pont.
 
Figula: Arácsi 2009
Érett, kortalan hangulatú gyümölcsök, citrusok, ananász, csipetnyi sósság, pici palackbuké. Közepesen telt, nem túl mély zamatú, de kellemesen kitöltött korty. Savai cizelláltnak mondhatóak, dinamikusak, viszont keskenyek és van bennük él jócskán, külön utakon járnak . 5 pont. (leleplezés után csalódás)
 
Kreinbacher: Öreg Tőkék bora 2009
Ez kissé kakukktojás, ugyanis nem teljesen olaszrizling, van benne némi furmint és hárslevelű is. Kedves illat, alma, fűszerek, hordó, mézes-mandula. Közepesen telt, arányos korty. Sima, cizellált, ideális dinamikájú savak. Kellemes zamatok, friss gyümölcsök, finom hordófűszerek, szépen kitöltött a korty eleje, közepe, és vége. Nem túl komplex, de a maga nemében hibátlan. 6 pont
 
Gál Lajos: Egerszóláti 2009
Tartalmas illat, érett, élénk a fajtához kicsit szokatlan licsis-birsalmás gyümölcsökkel, kovaköves ásványossággal. Közepesen telt korty. Finom, mély zamatok, citrusok, birsalma, és igen határozott zsírkrétás mineralitás, kellemesen hosszú lecsengés. Érett és magas savak kísérik az ízeket, a végére kissé kikandikál az alkohol. 6 pont
 
Orsolya: Kései Olaszrizling 2003
Vakkörön kívül, ráadásként. Mély illat, sok kávé, pörkölt magvak, pici illó, alma és baracklekváros gyümölcsösség. Szájban telt, de arányos, nem túlzó édességgel. Mély ízek, közepesen hosszú lecsengéssel, kissé lágy savak. Erős 5 pont
 
Mindent összevetve elégedett voltam. Igazán klasszis-értékűnek ugyan egyiket se éreztem.  De elmondható az, amit a kékfrankos-sorunk után sajnos nem tudtunk: megbízható, konzisztensen elég magas minőségű sort kóstoltunk, ráadásul a még megfizethető 1500-3000 forintos tartományból.Jó néhány kiemelkedően jó vétellel is találkoztunk, de ami a legfontosabb, mindegyik tétel, az alacsonyabb pontszámot kapottak is, szerethető, jóivású, hiba nélküli borok voltak egytől-egyig. Ez pedig igen pozitív.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr393208495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2011.09.08. 16:08:37

Húha...mennyit levegőztek a borok? Mert a Bussay nálam szellőzés után messze felülmúlta a '08-as Banyászót...

Számomra meghatározó borok olaszrizlingből (véleményem nekem is hogy a furmint "nagyobb" mint fajta...de nagy kedvencem az olasz):

Györgykovács '07, '09, Bussay '07, '08, Légli Banyászó '07, Losonci, Szászi SzGy-hegyi '06, '07, '08, Kabócások...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.08. 17:35:10

@dalton1: Egy jó órát.

A Bussay szép volt, tetszett, de idősebb bor benyomását keltette, simán elhittem volna 2006-osnak.

Szegediszomelijé 2011.09.08. 20:37:28

@dalton1: Hát a 2. körre bő 1,5 órát biztos szellőzött a Bussay. Nálam ő még az Orsi előtt volt egy paraszthajszállal -egyébként megrögzött Orsi fun vagyok. Amúgy nálam ez a két tétel megütötte a 7-es szintet: fajtától függetlenül, kiváló italok. Azért te is jó borocskákat iszogatsz... Sajnos a Kabócásból talán a 2009-ből(?)2 elfogadhatatlan palackkal is találkoztam -ez nem megengedhető semmilyen szinten.
Amúgy szintén örültem az általános színvonalnak -lehet, 50-100 év múlva lesznek Olaszrizling ikon borok.
Azt is meg kell vallanom, hogy a késői édes Orsit valszeg én kalapáltam el. Egy nyáron állt a lakásban, 3. kóstolásom volt e palack. Bár némi szellőzés után általános tetszésnek örvendett, az előző két kóstoláshoz (ebből 1 idei) nekem katasztrófa volt.
Ez a kóstoló bizony megért egy Hallelujját!
süti beállítások módosítása