A Borrajongó

Riesling-rovat III.

2011. szeptember 02. 11:16 - drbarta

Ismételten riesling-beszámoló következik. Képtelen vagyok megunni őket, pláne, ha ilyen borok jönnek szembe, még abszolút megfizethető áron.

Íme a borok: 

 

Van Volxem: Riesling Erste Lage Gottesfuss Alte Reben 2009
120 éves, saját gyökerű tőkékről. Érett őszibarack, mangó, narancs, valamint nagyon mélyről jövő kőporos ásványosság jellemzi illatát. Szájban közepesen telt. Az illatnak megfelelő sárgahúsú gyümölcsök, diszkrét mézesség és átható kőporosság betöltik szájüreget. Zamatos a korty, bár messze nem ad tűzijátékot. A bor mégis drámai mélységű a kortyközepet meghatározó nagyon komoly, szűnni nem akaró ásványos mag, illetve a véget érni nem akaró lecsengés végett. Puhán, észrevétlenül cikázó savak kísérik az eseményeket, mesterien asszisztálnak, de egy rieslinghez mérten lehetnének talán egy leheletnyit magasabbak, élénkebbek. Nyugodtság, kiegyensúlyozottság, gördülékenység, magától értetődően könnyedség társul a kivételes mélységhez. 8 pont. (93)
 
J.J. Prüm: Riesling  Zeltinger Sonnenuhr Auslese 2005
Friss zöldalma, méz, grapefruit, vérnarancs, menta, fehérhúsú őszibarack , finom köves ásványosság. A Prüm-ös kénes-fülledt felhő sehol, helyette frissesség, vitalitás és megigézés. Szájban kristálytiszta és szédítő mélységű a korty. Egyfelől a tipikus moseli rieslingekre jellemző világú zöldalmás-szőlős-narancsos-mézes-kőporos aromák keltette tűzijáték varázsol el, másrészt a bor légiessége melletti tömör, mély, szűnni nem akaró magja. A savak a legideálisabb dinamikával vibrálnak, tökéletesen a szerkezetbe integráltak. Komplexitás, mélység, egység, öröm, tekintély , finesz és harmónia egy palackban, egyszerűen mindent tud. Ismerve az 1999-es alteregót a palackérettséggel még tovább fokozódik várhatólag komplexitása. 8 és 9 pont között minimum, már ma is. (94)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr63197442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.02. 13:41:12

Hol es mennyiert jutottal hozzajuk? A nemet siterol (wein-art)?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.02. 14:47:41

@akov: Yes!
A Prüm-bor 25 Euro volt. Ha emlékszel még a közös édes riesling kóstolónkra, ahol jórészt Fritz Haag és Prüm borok voltak, akkor ezt a tételt úgy képzeld el, hogy benne volt mindaz a báj és zamatosság, mint ami a Haag-borokban tetszett, kombinálva Prümök beleköthetetlen szerkezetével, és kivonva belölük a szintén a Prümökre jellemző és a kóstolón többeket leblokkoló szúrós-fülledtséget. Szóval ott van a szeren!
süti beállítások módosítása