A Borrajongó

Wachau-rovat

2011. augusztus 31. 05:30 - drbarta

Néhány hónappal ezelőtti bécsi kiruccanásunk során hoztam haza onnan is komoly dolgokat, melyekre az utóbbi időben nagy kíváncsiságomban rá-rápróbáltam.

Wachau szinten is kiemelkedőnek mondott borokról van szó.

A jegyzetek:

 

F.X. Pichler: Grüner Veltliner Smaragd Dürnsteiner Kellerberg 2007

(A Kellerberg a legerősebb dűlő Pichlerék szortimentjében. Komoly nemzetközi pontok: Wine advocate 93, Falstaff 95, International Wine Cellar 95, Cellartracker 94 pont, kilenc vélemény átlaga alapján)

Nagyon mélyről jövő illat. Rögtön orrbavág, mégis lassan bomlanak ki rétegei. Mangó, sárgadinnye, avokádó, kandírozott egzotikus gyümölcsök, méz, füst, ázott kő. Szájban telt, de tiszta és sűrű szövésű korty fogad. Sima, krémes konzisztencia. Intenzív, magával ragadó ízkavalkád, főleg érett egzotikus gyümölcsök, méz, tejszínkrém, mély ásványosság. Sűrű, tömör, szűnni nem akaró mag, a korty közepére egyre szebben, rétegzettebben kibontakozó aromák, igen hosszú lecsengés és utóíz. A savak mesteriek, puhán vibráló játékuk hosszan kifut, kiemelik az ízeket, végig összhangban idomulva az egyéb történésekkel. Az egyensúly kiváló, a 14-es alkohol tulajdonképpen nagyszerűen besimul, soha nem válik önállóvá, de elfogyasztva néhány pohárkát érződik, hogy erős a bor. A részletek szépen illeszkednek, gördülékenysége magától értetődővé, dráma-mentessé teszi hihetetlen gazdagságát. 8 és 9 pont között.
 
Prager: Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein 2010 
(A borászat csúcs riesling-válogatása. Az Achleiten dűlő, és talán egész Wachau, legmagasabb parcelláján huszonvalahány különböző riesling-klónt tartalmazó vegyes ültetvényről. 97 pontot kapott a Falstafftól, mely pontszám még kiváló évjáratokban is csak a legkiemelkedőbb boroknak jár. )
Hűvös, de tetszetős illat. Citrom, lime, fehérhúsú grapefruit, finom kőporosság, menta. Melegedve édes alma és fehérhúsú őszibarack is ad neki némi színezetet. Közepesen telt, tiszta és áttetsző korty. Frissítő zamatosság, hűs citrusok, nem hivalkodó, de finoman behálózó ásványosság. Meglepő mélysége nincs ugyan a bornak, kellemesen kitöltik az ízek a szerkezetet, ugyanakkor igen hosszúra nyúlik a kortyközép és lecsengés kibontakozása. Vibráló, acélos savak, igyekeznek profin idomulni a történésekhez. Érződik, hogy fegyelmezetten ugyanazon az úton járnak, de intenzitásuk mégis erősebb, mint az ellensúlyozó tényezőké. Részletgazdag, komoly, mégis zamatos tétel, némileg eltolódott egyensúllyal. Érződik a bor sokra hivatottsága, a terület kivételes tehetsége, de az évjáratot nem bírja meghazudtolni. 6 és 7 pont között, az utóbbihoz közelebb.Itt olvasható jegyzet egy sokkal jobb évjáratból származó alteregóról. Nem először fordul elő, hogy Falstaff pontjait nem tudom értelmezni, helyükön kezelni.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr203192147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása