A Borrajongó

Huet: Haut Lieu Sec 2008 - Up to date

2011. augusztus 01. 06:00 - drbarta

Ez a bor jó másfél évvel ezelőtt jónéhányszor kivágta nálam a biztosítékot. Egyszerűen imádtam. Vettem is néhány palackot akkoriban, és úgy alakult, hogy azóta nem is volt szerencsém hozzá. (bár egyéb Huet-borokhoz igen, rendre nagyon szép konklúziókkal)

Mostanában annyiszor tapasztalom, hogy a régi nagy mérföldkövek már nem nyújtják ugyanazt az élményt, mint akkor. Eljött az idő tehát, hogy ezt az egykori kedvencemet is újra felülvizsgáljam. Kíváncsi voltam, hogy az utolsó kóstolás után nem kevés idővel, az immár valamelyest tágabb kontextusban, illetve formálódott ízléssel ma meddig juthat?

Íme a régebbi jegyzeteim is a borról, valamint az új írás:

 

 

2009.november
Kirobbanóan friss gyümölcsösség, erőtől duzzadó savgerinc, meszes karakter, nagyon letisztult, mindent betölt és lehengerel, magával ragadó bor, szenzációs kezdés 8 pont
 
2010.január 
Émelyítő illat, aszaltfügés jegyeket kínál. Szájban egyszerűen szenzációs, a korty elejétől végéig, minden pillanatban vibrálnak a zamatok, egész gyümölcskosár, citrusokkal, fügével, datolyával,  gördül végig karöltve határozott meszes ásványossággal, érzékeinket nagyon érett, áradó savak veszik hátukra, magukkal ragadják és indul a hullámvasút. Éppúgy bele is lehet szédülni.  Számomra életem egyik legnagyszerűbb bora! 9 pont
 
2010. március
Aszalt trópusi gyümölcsök, füge, édeskés fűszeresség, meszes ásványosság  nagyon élénk kombinációja. Áradó, lehengerlő nagyon magas szerkezet, aromagazdag szédítő mélységek,  savai sokan vannak, de kifogástalanul érettek, soha nem élesek, igazi dinamikus harmóniában tartják a kortyot.  8,5 pont
 
 
2011.július.
 
Illatában érett déli és trópusi gyümölcsök, narancs, mangó, banán. Mellette, méz, tejszín, meszes krétás ásványosság. (Teljesen borlaikus vendégek málnát véltek fölfedezni benne, és egyre inkább úgy éreztem van benne valami.) A citrus-banán-tejszín kombinációt mindenesetre határozottan tettenérni véltem a 08-as Királyudvar borokban is, szóval erős a rokonság, annak ellenére, hogy gyökeresen más a fajta és terroir is. Közepesnél teltebb korty.  Tiszta, enyhén krémes, finom konzisztencia. Kifejezetten intenzív zamatok, intenzív, lédús, friss gyümölcsösséggel, citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, mézes-meszes-tejporos díszítőjegyekkel. Az ízek szépen kitöltik a korty közepét és végét is, lecsengése elég hosszú. Van benne jócskán mélység és komplexitás, bár már nem tűnik olyan meghökkentőnek, mint másfél évvel ezelőtt. Savai magas ívűek, szélesek, fajsúlyosak. Érettek, jóízűek harapnivalóak, nem élesek, de abszolút dominánsak. Bár több hullámban jelentkeznek, mégse  mondanám túlzottan cizelláltnak őket, de kétségtelenül jól passzolnak a tiszta és mély aromákhoz és a jól érezhető maradékcukorhoz. Továbbra is kiemelkedően jó bornak tartom, de az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján azért minden téren van feljebb. Volt szerencsém tőle kifinomultabb szerkezetű, harmonikusabb, részletgazdagabb borokhoz is, ami miatt mára módosítanám a fenti értékeléseket stabil 7 pontra. (91)
 
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr603114567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.08.04. 00:13:59

Tehát akkor a leírásodat olvasva nem az a probléma, hogy elkezd bezárkózni, mint azt gyakran elmondja Anthony Hwang a 3-5 éves borairól. Inkább csak a világ nyílt ki előtted, és most nem tűnik akkora élménynek ez a bor?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.04. 06:00:16

@Szomjas Gödény: Egyáltalán nem volt zárkózott. Sőt épp olyan, mint, amire emlékeztem. Hogy miért tűnt kevésb meggyőzőnek? Egyrészt szerintem az egyensúly-igényem tolódott el/finomhangolódott valamennyit. Régebben szinte elvártam, hogy a savak dominánsak legyenek, illetve adjanak elő egy saját szólót, ma már nem. Másrészt pedig, amit írsz, más borokban felfedeztem már olyan értékeket, amelyek a praxisomban még nem álltak rendelkezésre másfél éve. Ezek mellett leszögezem, még mindig nagyon szeretem ezt a bort.
süti beállítások módosítása