A Borrajongó

Furmint-riesling páros

2011. június 01. 06:30 - drbarta

Ismét kedvem szottyant furmintot hasonlítani rieslinggel. Eredendően felnyitottam Demeter Zoltán 2008-as Veresét, ugyanis ez még valahogy eddig kimaradt a praxisomból. Az alapvetően tiszta-citrusos-gerinces savú világa arra tett kíváncsivá, hogy miként mutatna egy rajnai mellett. Épp kapóra jött, hogy a szintén többször emlegetett Weinhof Herrenberg egyik évjáratazonos tétele is készleten volt, melyet szintén nem kóstoltam még.

Végül nem igazán sok hasonlóság volt köztük, csak annyi, hogy mind a kettő remek.:)

 
Demeter Zoltán: Veres-furmint 2008
Nem orrbamászóan intenzív, de tetszetős illat. Alapvetően érett és ásványos közegből kandikálnak elő a már közel sem harsogó, de mégis jól definiált primer gyümölcsök, citrusok, grapefruit. Érdekes jelenség. Szájban közepesen telt. Zamatos korty, megfelelő mélységű gyümölcsösséggel, határozott ásványossággal. Ez utóbbi nem a számomra jellegzetesebben tokajis gyurmás-zsírkrétás világú, hanem neutrálisabban sós. Lendületes korty, élénk miliő. Cizelláltabb savak, a komplexitás érzetét is inkább ez adja, mint az aromák sokszínűsége. Enyhén krémes, opálosan áttetsző, tiszta konzisztencia, kellemes citrushéjas kesernye a lecsengésben. Semmi megdöbbentő, de vérprofi, eltekintve a korty végére a savak irányába eltolódott egyensúlytól, számomra ez miatt csúszik le épp a hetesről. 6 és 7 pont között közelebb az utóbbihoz (89)
 
Weinhof Herrenberg (Loch): Wiltinger Schlangengraben Alte Reben Riesling 2008
100 éves, sajátgyökerű tőkékről. Tipikus rieslinges jegyek, citrusos- barackos- szőlős gyümölcsösség, viszonylag visszafogottabb kivitelben. Földes, érces karakterű ásványossága viszont igen mélyről jövő. Szájban is először visszafogott. Alapvetően rieslingesen könnyed, de mégis igen fajsúlyos. Érett citrusos, barackos aromái lassan nyílnak, nem indítanak kirobbanó intenzitással. A korty közepe viszont igen sűrű, mélyen szájbaivódó, kőporosan ásványos, tömör maggal. Ad némi drámaiságot. :) Mindezek mellett a remek egyensúly, és a másodhegedűsként végig jelenlevő gyümölcsök teszik a bort kellemesen fogyaszthatóvá is.  A szemrevaló közép után a korty végére jelentősen alábbhagy az intenzitás, a lecsengés mindössze közepesen hosszú, szintén meghatározó ásványossággal. Igen komoly és tekintélyes. 7 és 8 pont között. (92)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr242947797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása