A Borrajongó

Hatpont-kalibrálás

2011. május 23. 06:00 - drbarta

A borfeszten, mint látható sok bor jön szembe rövid idő alatt, így tényleg csak futó benyomásokat lehet rögzíteni.

Ha valaki esetleg a futó benyomásokat gyors pontbecsléssel is vállalkozik kiegészíteni, akkor felteszi magának a kérdést, hogy vajon mennyire durvák ezek a puffantások, az értékelések mennyire térnek el attól, mintha ugyanezek a borok megbízhatóbb körülmények között kerülnének kóstolásra. Vajon a logikátlan sorrendű, rengeteg kóstolás mennyire zavarja össze érzékeinket?
Kísérletként valamelyik este röpke látogatást tettem a borfeszten, és kiválasztottam öt olyan vörös tételt, melyek különböző pillanatokban egyaránt 6 pontos gyorsértékelést kaptak korábbi látogatások alkalmával. Ezekből vásároltam 1-1 decit, ugyanilyen űrmértékű kis üvegcsékben hazaszállítottam, és nyugodtabb körülmények között újrakóstoltam, mindenféle párosításban. Ez tételenként kb. annyi mennyiség, ami „klub-kóstolóinkon” is fejenként jutni szokott, az 5 bor, pedig tényleg befogadható szám.
Nézzük mire jutottam:

 
Pfneiszl: Kékfrankos 007
Mély illat, szilva, szeder,finom fűszerek. Szájban közepesnél teltebb. Enyhén édeskés, kissé populáris, de tisztán és mélyen gyümölcsös, nem tűnik túlzónak a hordó. A korty közepe kifejezetten tömör, sűrűség érzete hosszan megmarad. Integrált savak, sima felszinek. Lehetne komplexebb, jellegzetesebben soproni, de letisztult, tartalmas világa így is igen vonzó. 6 és 7 pont között, talán közelebb az utóbbihoz.
 
Lantos: Hit Zweigelt 2009
Szilvás-fűszeres, meleg, buja illat. Közepesen telt korty, közepes mennyiségű tanninnal. Laza szövésű, de puha és selymes textúra. Erre a vázra örömtelien gyümölcsös aromatika épül, mely igazából a korty közepére bontakozik ki a legszebben, és utóízében is szép hosszan kitart. Nem komplex bor, nem rendelkezik komoly, cizellált szerkezettel, de simasága, gömbölyűsége, tisztasága, valamint mély és a szájüreget tökéletesen betöltő zamatossága valódi örömborrá teszik. 6 pont.
 
Günzer Tamás:  Mátyás reserve 2007
Nem annyira mély lllat,diszkrét feketebogyós gyümölcsösség, erőteljes puncsos-vaniliás fűszerek. Telt, kerek, sok és érett tanninnal, egyáltalán nem bántóak a nagy mennyiség ellenére sem. Édeskés korty, ezúttal meghatározóbbnak éreztem a hordót, mint első kóstoláskor, persze nem nyomja el teljesen a gyümölcsöket. A zamatok nem tűnnek most annyira mélynek, különösebb komplexitást, hosszúságot már múltkor sem éreztem. Az előző bor után simasága, gömbölyűsége sem annyira nyilvánvaló, mint első kóstoláskor. 5 és 6 pont között.
 
 2HA: Cabernet franc 2009
Mély illat, sok fűszerrel, kávéval. Közepes méretű test, lendületes savak, finomszemcsésen poros, de leheletnyit szárító tannin. Finoman fűszeres-kávés, szerecsendiós aromák. Szép, sűrű szövésű szerkezete, tömör magot képező kortyközepe, cizelláltsága, mélysége azért komoly tételt jeleznek. 6 és 7 pont között.
 
St.Andrea: Áldás 2008
Piros és feketebogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kapor. Közepesen telt korty, közepes mennyiségű tanninnal, szép, cizelláltabb savakkal. Zamatai kellemesek, hosszuk rendben, de nem túl intenzívek, nem is túl komplexek. A korty nagyrészét tekintve, sima és csiszolt, ebbe csak egész picit nyúl bele a korty-végi enyhe szárítás. 5 és 6 pont között.

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr702924422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.23. 09:50:44

...és a tanulság? :) vagy nézzük össze mi? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.23. 10:34:21

@akov: Én magam felé azt szűrtem le, hogy 1 pont +/-on belül volt a szórás. Ez számomra elfogadható.

Valójában a legkíváncsibb arra voltam, hogy a nagyjábó ismeretlen Lantos Zweigelt-et nem értékeltem -e túl a fesztiválon. Nem -e az történt , hogy a szortiment utolsó boraként, megfelelően időzítve került viszonylag magasra.
Tartottam tőle, hogy a jóval elismertebb termelők középkategóriájú borai között, a soltvadkerti tétel esetleg halovány lesz, de szerencsére nem így történt. A magam értékrendjét alapul véve ott van, ahová először is pozícionáltam. Persze simán lehet, hogy más nem értékelné ennyire, de magam felé kicsit megnyugodtam, hogy nagyon durván nem zavarodott össze a saját rendszerem.

lackó 2011.05.23. 11:17:47

Mától pedig a Tékában is kapható a Lantos Zweigelt :). És csak a Tékában ;)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.23. 14:15:38

@akov: @drbarta: ...esetleg bejöhet a 20 pontos skála? :)

Szegediszomelijé 2011.05.23. 21:39:56

Nekem a Lantos Pince a feszt meglepetése volt:-)
@drbarta: Apropó: mi a helyzet Burgundiával?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.24. 00:53:26

@drbarta: Hát, mert akkor nem kell félpontokkal vakaródzni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.24. 08:03:35

@Szomjas Gödény: A nemzetközileg használt 20 pontos rendszerben is záporoznak a fél pontok.

Ha a jelenlegi értékelést felszorzom 2-vel akkor valóban megszüntethetőek a fél egységek, de a végeredmény egy olyan pontszám lenne, akivel senki nem tud kezdeni semmit.
süti beállítások módosítása