A Borrajongó

Érettebb somlói borok III.

2011. március 24. 06:00 - drbarta

Következő állomásként két Laposa-olaszrizling következik. Fehérboros pályafutásom kezdetén az első meghatározó pince volt számomra. Sajnos ezen időszakból nem állnak rendelkezésre jegyzetek, így most csak a friss jegyzeteket tudom leadni.

Íme: 

Bazaltbor (Laposa) : Somlai Olaszrizling 2006 

Jellegzetes, szépen érett somlói olaszrizling illat. Szép palackbuké, keserűmandula, finom mézesség, finom sósság. Szájban alig közepesen telt, kemény, izmos test. A konzisztencia simasága igyekszik oldani ezt a szigort. Szép tercier aromák, jellegzetes mézes-mandulás –sós ízek. Nincs nagy mélysége, de ízei egyenletesen oszlanak el, a korty végére lassan veszítve el intenzitásukat. Határozott savvilág, picit kesernyés, talán cseres lecsengés. 5 pont.
 
Bazaltbor (Laposa): Somlai Olaszrizling Válogatás 2006
Hasonló karakterű, de komplexebb, jobban összeintegrálódott, nehezebben szétszálazható illat. Szájban tán karcsúbbnak tűnik. Egészen félénk, de nagyon tiszta korty. A közepe kicsit túlságosan is hígnak hat. Utána lassan, de egészen hosszan teljesedik ki az utóíz. Egészen meglepő hosszúság, tekintve a korty közepének üresebbségét. A savak csiszoltabbak, visszafogottabbak. A bor egésze simább felszínekkel rendelkezik. Összességében valamivel erősebb 5 pont (olykor 6-os villanások).

 

Így egymás mellett 2008. júliusában volt szerencsém megkóstolni őket. Jegyzet ugye nem született, de emlékeim szerint az alap rizling egyenes, elegáns, arányos és tetszetős bor volt, a több, mint kétszer annyiba kerülő válogatásról (50 éves bakművelésű tőkék) pedig  vonzóbb illatú, talán a korty elejét tekintve megragadóbb, de lustább savú tétel rémlik. Összességében nem igazán tudtam akkor sem minőségi különbséget felállítani.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr222754935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.24. 09:39:43

Laposa borok még 5 évvel ezelőtt voltak meghatározóak. Azóta csak unalmasak, talán ők tudják miért.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.24. 10:09:25

@akov: Az utóbbi időkben én se találtam meg bennük az üdvözülést.
Az eddigi kedvencem tőlük a 2003-as somlói olaszrizling 2009-ben nagyon szép volt. Egyszerűen nem hiszem, hogy a fenti 2 oda tudott volna érni, ha 1 évvel később nyitok rájuk.
süti beállítások módosítása