A Borrajongó

Tokaji édes-csokor

2011. március 22. 06:00 - drbarta

 Az elmúlt hónapban különböző alkalmakkor felnyílt néhány édes tokaji. A most következő jegyzetek tehát nem egy bizonyos kóstolót írnak le, csak összgyűjtése tematikailag valamelyest összeillő borok leírásainak. A nagy részük már szerepelt is itt korábban, ezek tehát "up to date" kóstolások.

Íme:

 
Homonna: Édes-hármas 2008
Korábbi jegyzet itt. Illatában töppedt-szőlő, érett, de friss barack, narancs, sütőtök, gyógynövények. Szájban szédítően zamatos. Élénk, szaftos gyümölcsök garmadája, meleg citrusok, kajszi mellett jóadag markáns ásványosságot is találhatunk. Magas és cizellált savszerkezet, játék és vibráció mellett teljesen sima és csiszolt. Kiváló arányai végett az egyébként igen tartalmas bor kifejezetten könnyed hatású lesz. Színes, szórakoztató, de karakán és elegáns. 7 és 8 pont között.
 
Oremus Late Harvest 2007
Gazdag illat, aszalt kajszi, töppedt szőlő, birsalma. Szájban telt, de élénk korty. Mély zamatok, aszalt gyümölcsök, finom botritisz, méz. A savak fiatalosan szárnyalnak, kissé talán túlságosan is. Cseressége jóval visszafogottabb, mint a a termelő korábban kóstolt évjáratazonos szamorodnijának. Tartalmas, letisztult világú, hosszú lecsengésű édes bor. Inkább gazdag és intenzív, mint elegáns. Erős 6 pont, 7-es villanások.
 
Tokaj Nobilis: Amicus Late Harvest 2008
Korábban itt. Aszalt kajszis, erősen botritiszes illat. Szájban telt és tömör korty fogad.  Sallangmentes , de mély aromatika, kajszi, méz, gombásság. Az egyensúly nem annyira tökéletes, a korty elején úgy érzik a jelentős maradékcukor túl ragacsossá teszi, a végén viszont a savak tűnnek kicsit élesnek. A korty teljes lefutását nézve ezek ugyan kiegyenlítik egymást, de alkotói így kissé fiatalosan szerteszaladónak tűnnek. Egyébként persze igen tartalmas bor.  6 pont
 
Bott: Tokaji aszú 6 putt. 2007
Korábban rövidebb kóstolások erejéig itt, itt és itt. Kajszilekvár, töppedt szőlő, viaszosság, méz, finom gombás karakter az illatban. Szájban vastag, olajos sűrűségű korty. Sima, selymes felszinek. Mély, hosszan szájbaivódó aromák, tiszta, sallangmentes kajszis-mézes-finombotritiszes vonal, meg egy kis marcipán. A savak lágy érzetűek, de kitartanak a korty teljes hosszán. Észrevétlenül asszisztálnak, de van bennük cizelláltság is. Az egyensúly bár az édes összetevők irányába tolódott, de cserébe egy ritka csiszolt és bájos aszút kapunk. 7 és 8 pont között.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr242754924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása