A Borrajongó

Még egy syrah

2011. március 17. 06:00 - drbarta

 Lelkesen kutatván az eleganciát a "nagy vörösekben", ismét elém került egy tétel az Észak-Rhone vidékről.

Errefele a vörösek között szinte egyeduralkodó a syrah-fajta, a leghíresebb appellációkban, Cóte-Rotie-ban és Hermitage-ban, rendkívül hosszú életű, elegáns és igen drága borok születnek.

St.Joseph a vidék talán legnagyobb kiterjedésű appellációja, számtalan kevésbé jelentős tétellel, ugyanakkor megbízható termelőktől, jobb területekről itt lehet igazán jó ár-érték arányra bukkanni.

A most következő tétel kapható Magyarországon is, a 75cl Borkereskedésben.

Íme:

 

Domaine Courbis: St. Joseph les Royes 2006

A Domaine Courbis a 16. századig vezeti vissza a családi birtok történelmét. Jelenleg 32 hektáron gazdálkodnak. A "les Royes" dűlő mészköves-agyagos talajú, déli kitettségű, épp határos a némileg jobban csengő nevű Cornas appellációval, ahol szintén vannak területeik. 30 év körüli tőkék, 25-35 hektáros hozamok. A tétel hőszabályzott acéltartályban erjed. 3 hetes maceráció, gyakori csömöszölés. 20%-ban új, 80%ban másod és harmadtöltésű barrique-hordókban érlelődik 16-18 hónapig.

Értékelések: Parker 90, Int. Wine Cellar 90, Wine Spectator 92 pont

Nagyon szép illat. Édes feketribizli és ibolya. Nincs túlérettség, nincs fűszerkavalkád, nincs meghatározó hordó. Mégis nagyon megragadó, ugyanakkor igen elegáns. Szájban mindössze közepesen telt. A közepes mennyiségű finom tapintatú tannin selymes textúrát ad. A savak szinte puhán, de hosszan  és cizelláltságot sem nélkülözve követik a korty lefutását. Az alkohol egyáltalán nem érződik. Letisztult, sallangmentes aromatika, elsősorban érett feketeribizli, bárminemű lekvárosság nélkül. Szinte hűvösnek hat, nem is túl mély, nem is túl komplex, de tökéletesen illeszkedik a tökéletesen illesztésmentes környezetbe, így végeredményben barátságos is lesz a kétségtelen finesz mellett.  Csontszáraz lecsengés. Elegancia, kifinomultság tekintetében igen komoly értékeket vonultat fel, ugyanakkor az igazán magas értékeléshez több nagyvonalúság is kellene. 7 pont megvan.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr262746179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2011.03.17. 11:28:41

szerettem azt a syrah-t, nagyon

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.17. 11:57:31

@Octopus: Én is szerettem! Köszönet ezúton is a tippért! :)

Neked van róla jegyzeted? Kíváncsi lennék, te hogy írtad le!

Octopus 2011.03.17. 12:22:35

Valahol elkallódott a jegyzetem róla, csak az maradt meg, hogy elég kifinomult volt, és nagyon is syrah-s

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.17. 12:59:25

"A kézi szüret után a nagyon érett szőlőt azonnal préselik, a must újfahordókban erjed."

Blanc de Noir? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.17. 13:38:26

@akov: Megnéztem a francia változatot, köze nincs az angolhoz. Ott 3 hetes macerációt említ, rendszeres csömöszölést.Hát nem mindegy :) A hordók se egyeznek... este majd javítom az alapján
süti beállítások módosítása