A Borrajongó

Belekóstolás Chablis-ba

2011. február 28. 06:00 - drbarta

Az a nagy helyzet, hogy mostanság kóstoltam előszőr Chablis-t.  Egy „borbloggertől” ez biztos égő, de valahogy mindig elmaradt. :)

Rászánva némi időt és anyagiakat, rögtön kettőt is megnéztem, egy alap –Chablis-t és egy némileg magasabb szintű premier cru-t.
Mindkét tétel kapható itthon, a Fevre itt, a Chablisienne itt. (egyik sem horrorisztikus áron)
Íme a jegyzetek:

 
William Fevre: Chablis 2008
Zöldalmás-citromos illat. Van benne egy picike meszesség, érleltség, összhatásában kissé emlékeztet Champagne-ra. (Nagy butaság ez?) Közepesen telt, nagyon izmos korty. Nagyon szilárd, acélos, sokrétű savvilág. Hűvös karakterű citromos-almás-krétás aromák, kiemelkedő méységet, komplexitást nem igazán adnak. Tiszta, áttetsző, sallangmentes.  Érdekes egyensúlyú bor. Összességében rendkívül savdomináns tétel, de mégis van bennük olyan csiszoltság, hogy élessé nem válnak. Jó értelemben vett szikár tétel.  Szűk 6 pont.
 
La Chablisienne: Chablis Premier cru Vaulorent 2006
Érettebbnek tűnő fehérhúsú gyümölcsösség az illatban, pici trópusibb hangulatú vonulat, plusz itt is fellelhető az alap-chablis-ban is érzett krétás-érlelt-champagne-os jegy (?). Szájban közepesen telt. Nem súlyos, de határozott tömörséget mutat, mélyebben a szájba telepszik. Nagyon szép hordóhasználat, a textúra csak egy egész picit krémesebb az áttetszőtől, nem telepszik rá az arculatra, nagyon diszkrét finom vajasságon kívül nem ad a borhoz direkt, édes fűszerességet,  nincs „fa-érzet”. Nem kiemelkedően komplex aromatika, de mélységérzete megvan. Savszerkezet példás. Cizellált, hosszú lefutás mellett magasak, intenzívek és kemények, de mégis kiválóan simák maradnak, élességet nem okoznak .  Nem annyira „látványos” bor, de vérprofi, szilárd szerkezetével, beleköthetetlenségével, biztos zavarba tudna hozni (értsd kidomborítani a hiányosságait) sok, egyébként azonos pontszámot elért, egyéb tételt. 7 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr162692647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2011.02.28. 09:19:31

Engem is folyton Champagne-ra emlékeztetnek a Chablis-k, szóval ha butaság, legalább már nem vagy egyedül vele :) Mi több, bizonyos puritán stílusú, nem túlérett száraz tokaji furmintokról pedig Chablis ugrik be rendszeresen

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.28. 11:39:19

@Octopus: Jó ezt hallani! :)

A tokajis hasonlat: én kifejezetten Homonna-Határival vontam bárhuzamot: Nem aromagazdagságra épülő stratégia, hanem szerkezti "tanlecke" -tömör test, élénk, szilárd, de nagyon csiszolt savak. Kissé érlelt, "kortalan" hangulat.
süti beállítások módosítása