Régóta terveztünk már összerakni egy sort, amelyben az általam ismert nagyszerű kadarkák színe java szerepel. Most ez is megtörtént. Nem titkolom, hogy eddig számomra igazán megnyerő kadarkával kizárólag Egerből találkoztam. Több tucatnyi kadart kóstoltam az elmúlt években máshonnan is (a legtöbbet persze Szekszárdról), de mindössze néhány kellemes és sajnos viszonylag sok egyáltalán nem tetsző borral találkoztam. A legtöbb ital vékony és savas volt, minimális fűszerességgel és gyümölcsösséggel. A mostani kóstoló nagyjából a várt eredményt hozta, egy komoly csalódással. Az egriek mellé bepakoltunk néhány szekszárdi tételt, illetve egy alföldit, valamint Maurer Oszkár hajdújárási kadarkáját.
Bodor László: Csongrádi kadarka 2009.
pardi norbi: Világos rubinszín. Visszafogott illat minimális meggyes gyümölcsösséggel, némi cukorkássággal. A korty könnyed, egyenes vonalvezetésű, egyszerű, de mindennemű hibától mentes. Előkerül a meggyes gyümölcsösség és minimális fűszeres aláfestés. Eléri a 4 pontot.
drbarta: Nem mély, nem intenzív, de kedvesen gyümölcsös illat. Szájban teltebb, mint amire az illat alapján számítunk. Kissé „házibor” jellegű, kékszőlőgyümölcsös, alapvetően ízletes ízvilág. Érintésnyi tannin, végén diffúzan szétterülő savak. Nem hosszú, de a bor egészével ez jól korrelál. Egyszerű, lágy, de harapnivaló, kompromisszumok nélkül jól fogyasztható tétel. Összetettséget, egyediséget kár volna hírből is keresni is benne, összhatásában mégis pozitív. Eléri a 4 pontot.
Gróf Buttler: Kadarka, Nagy Eged 2008.
pardi norbi: A csalódás. Nem kicsi, nagy. A 2005-ös és 2006-os egedi kadar után valami komoly dologra készültem és sikerült alaposan lukra futni. Közepes rubin szín. Illata nem teljesen tiszta, éreztem benne valami zavarót, amit a többiek lekozmált szilvalekvár illatnak gondoltak, számomra kifejezetten kellemetlen volt. Mindemellett meggyes-szilvás gyümölcsösség és finom fűszeresség érezhető. A korty kerek, kellően gyümölcsös és fűszeres. Meglepően tanninos kadarka, kifejezetten savanyító jellegű savakkal. Vannak értékei, de nyomokban sem hasonlít a korábban általam igen nagyrabecsült 2005-ös és 2006-osra. 4 pont.
drbarta: Mély és sokkal szofisztikáltabb világú illat. Túlérett gyümölcsök, szilva, fűszerek, pici fülledt földesség, meg egy kis odakozmált-égett jelleg. Szájban kifejezetten telt, a fajtához képest elég sok tannint is tartalmaz. Sajnos kissé érdesítik és szárítják is a kortyot. A savak intenzívek, szerteszaladóak, kissé harapósak. Az előző bortól sokkal gazdagabb és nagyobb bor, nem is kéne egy asztalon lenniük, de ugyanakkor sokkal kevésbé fogyasztható. Kompenzatórikus 4 pontot kap. Leleplezés után igen nagy csalódás.
St. Andrea: Nagybor kadarka 2007.
pardi norbi: Világos rubinszín. Gazdag illatában hecsedli, finom fűszeresség, vanília és ásványosság érződik. A korty telt és gazdagon gyümölcsös-fűszeres-ásványos. Kevés érett tannin, megfelelő mennyiségű ugyancsak érett sav, kiváló zamatok. Szép bor, bár remélhetőleg van még feljebb kadarkában (mind szerkezetben, mind komplexitásban). 6 pont.
drbarta: Mély illat, jellegzetesebb egri kadarkát sejtet. Csipkebogyó, fűszeresség, ásványok, kis karamella. Gazdag, de megállapodott hangulatú. Szájban jó szerkezetű korty fogad. Dinamikus, de nem éles, ugyanakkor rétegzettséget is mutató savvilág, kevés tannin. Intenzív bor, az alkotók egy leheletnyi darabosság mellett álltak össze egésszé. Édesen fűszeres ízvilág. Eléri a 6 pontot.
Eszterbauer: Nagyapám kadarka 2009.
pardi norbi: Közepesen intenzív, lila szín. Illatából sosem mondanám meg, hogy kadarka, kifejezetten újbor illatú: cukorkás, picit élesztős, egyszerű meggyes gyümölcsösséggel. A korty egyszerű, hibátlan, de nem különösebben izgalmas, elsősorban a primer gyümölcsösségre épül. Egyszerű savak, érett kevés tannin. Erős 4 pont.
drbarta: Nagyon egyszerű, nagyon fiatal illat. Meggyes-kékszőlős karakter. Szájban könnyű kortyot kapunk kevés co2-vel. Kissé újboros hangulat. A szerkezet szinte szőlőléig leegyszerűsödött, de a maga szintjén igen arányos, szerény alkotói remek egységet mutatnak. Sallangoktól mentes, egyedül primer gyümölcsösségre épülő, kissé semleges, de bármiféle kompromisszum nélkül jó érzéssel fogyasztható bor. Eléri a 4 pontot.
Gál Tibor: Kadarka 2008.
pardi norbi: Nem ittam még kadarkát a pincétől, örülök, hogy megkóstoltuk. Kifejezetten világos rubin szín, narancsos széllel. Illata gazdag: hecsedli, őszibarack, finom gombásság, ásvány, vanília. A korty kerek, közepesen telt, gazdag gyümölcsösséggel, finom fűszerekkel. Tannintartalma minimális, savai érettek és elegendőek. Szép szerkezet, remek zamatok, hosszú utóíz. Eléri a 7 pontot.
drbarta: Szokatlan illat. Mokkacukorka, csipkebogyószirup, gombásság. Szájban igen kifinomult felépítésű bort kapunk. Finom állagú savak, érintésnyi tannin, sima felszínek. Pont ideális mértékű feszesség, semmiféle túlzott lendület, vagy intenzitás nem ront az elegancián. Könnyed, de határozott vonalakkal bír. Díszítésként viszont jobban örültem volna frissebb hangulatú gyümölcsösségnek. Erős 6 pont mindenképp jár neki.
Heimann Zoltán: Harmados kadarka 2004.
pardi norbi: Ironman kolléga még tudott szerezni belőle, ezért kíváncsiságból megkóstoltuk a Heimann pince első kadarkáját. Világos rubin szín, gránát széllel. Érett vörösbor illat: meggy,- és eperdzsem, kávé, fűszeresség. A korty egyszerű felépítésű, minimális gyümölcsösséggel, csekély aromamélységgel. Voltak bizonyára szebb napjai is. 4 pont.
drbarta: Semleges (mindennemű harsogási érzetet nélkülöző, ízetlen) pirosbogyós gyümölcsök, visszafogott, diszkrét fűszeresség. Lágy hangulatú illat. Szájban közepesen telt, kevés, de azért nem elhanyagolható mennyiségű tannin. A szerkezet nagy vonalakban talpon, de aromákban viszonylag szegény bor. A végére elég kiszáradt érzetű lesz. 3 pont.
Maurer Oszkár: Hajdújárási kadarka (1880) 2009.
pardi norbi: Extrém öreg ültetvényről (1880-as telepítés) származó bor. Világos rubinszín, lila széllel. Kedves, de egyszerű illat: málnacukor, primer málnás, hecsedlis gyümölcsösség. A korty egyszerű felépítésű, alapvetően a hecsedlis-fűszeres vonalra épül. Kevés tannin, jelentékeny mennyiségű, nem kifejezetten elegáns sav. 4 pont.
drbarta: Érdekes cukorkás-gyógynövényes-diszkréten pirosbogyós gyümölcsös illat. Kellemesnek induló bor, „háziasan” szőlőgyümölcsös, fűszeres aromák, magas ívben induló savak. Az aromák sajnos nagyon gyorsan tovatűnnek, a savak íve is alábbhagy, diffúz savérzetet hátrahagyva. Szűk 4 pont.
Orsolya pince: 2008 2008.
pardi norbi: Mindig is nagyon szerettem ezt a bort, most is szívesen fogyasztottam. Annyiban kakukktojás, hogy csak harmadrészt kadarka, a többi része kékfrankos és zweigelt, de ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja állapítani, maximálisan kadarkás számomra. Közepes rubin szín. Gazdag és folyamatosan nyíló illata hecsedlis, fahéjas, elegánsan vaníliás és ásványos. A korty kerek, közepesen testes, az illatban észlelt aromajegyek itt is feltűnnek. Alacsony tannin, megfelelő mennyiségű érett sav, remek zamatok, hosszú lecsengés. 7 pont.
drbarta: Mély és szeretnivaló illat. Sok-sok gyümölcs, csipkebogyó, erdei gyümölcsök mellett kis zöldfűszeres-ásványos díszítés. Szájban közepesen telt, végre igen ízletes és harapnivaló kortyot kapunk. Nem sok, de azért érezhető tanninjelenlét. Savvilága mennyiségileg épp megfelelő, de kicsit savanyúcukorkás érzetű, tehát nem igazán kifinomult, vagy cizellált, kicsit „faragatlan”. Ettől eltekintve talán a legnagyobb fogyasztási élményt okozó tétel a sorban. Stabil 6 pont.
Orsolya pince: Kadarka 2006.
pardi norbi: Úgy emlékszem, hogy nem egészen 200 palack készült belőle, le is maradtam róla annak rendje, s módja szerint. Most végre sikerült megkóstolni. Világos rubinszín, gránát széllel. Illata gazdag, intenzív: hecsedli, vörös áfonya, fűszerek, ásvány. A korty kifejezetten virgonc, már-már túlontúl is az, savai érettek, de elbillentik az egyensúlyt kissé. Az előző bornál aromaszegényebb, de így is szívesen fogyasztanám. 6 pont.
drbarta: Intenzív, gazdag illat. Mély fűszeresség, piros és feketebogyós gyümölcsösség, kis odakozmált jelleg. Közepesen telt korty, a sor eddigi leghosszabb lefutású és leginkább rétegzettséget mutató savvilágát itt tapasztaljuk. A szerkezetet és a bor egész világát abszolút dominálják. Ánizsos-negrós-fűszeres-lekvárosan gyümölcsös díszítőízek. 6 pont.
Németh János: Szekszárdi kadarka 2009.
pardi norbi: Világos rubinszín, lila széllel. Visszafogott illat cukorkássággal és meggyes gyümölcsösséggel. A korty egyszerű, különösebb aromagazdagság (meggy, paprikás fűszeresség) és aromamélység nélkül. Alacsony tannin, egyszerű savak. Kellemes ivóbor. Eléri a 4 pontot.
drbarta: Szétszálazhatatlanul egyszerű illat. Leginkább kékszőlő. Szájban is ezt kapjuk, végtelenül egyszerű, közepesnél karcsúbb, sallangmentes, de alapvetően ízletes szőlőízű bor. Nincs értelme szétbontani alkotórészeit, viszont díjazandó arányossága és kompromisszumok nélküli jól fogyaszthatósága. Szűk 4 pont.
Orsolya pince: Kadarka 2007.
pardi norbi: Világos rubin szín, gránát széllel. Rendkívüli módon hasonlít a 2008-ra, megfelelő rétegzettség illatban és ízben (hecsedli, ásvány, kevés vanília). Szép, kerek korty, kevés tannin, megfelelő mennyiségű és érettségű sav. Remek zamatok, hosszú utóíz. Eléri a 7 pontot.
drbarta: Hecsedlis-zöldfűszeres-gyógynövénycukorkás illat. Szájban közepesen telt. Megfelelő dinamikájú, finom tapintatú, de dominálni nem akaró savak, érintésnyi tannin. Az arányos, szép szerkezetre kellő mélységű aromakészlet illeszkedik, megfelelő mennyiségű gyümölcsösséggel, fűszerezettséggel, egyediséggel. Talán a sor legjobbja. Erős 6 pont.