A Borrajongó

Sauska: Rosé 2010.

2010. december 17. 12:11 - pardi norbi

 

Tegnap váratlanul futottam bele ebbe a borba és megnyerte a tetszésem, úgyhogy egy gyors megemlékezés erejéig írok róla. Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, syrah és pinot noir szőlők levéből szűrték. Elegáns, tiszta rózsaszínű bor. Illata közepesen intenzív, tisztán málnás, epres, picit fruttis, megnyerő. A korty könnyed, jó felépítésű, kellően gerinces, se nem savdomináns se nem lusta. Aromatikájában leginkább az eper és a málna a meghatározó. Tiszta ízű gyümölcsbomba, nagyon itatja magát. Magában remek, de ételhez is el tudnám képzelni. A legjobb általam kóstolt piacon levő 2010-es magyar bor. 5-6 pont között.
Szólj hozzá!

Riesling-szeminárium II.

2010. december 16. 18:44 - drbarta

Avagy nagyon nem mindegy, hogy mit, mi után, milyen kontextusban....:)

Megtörtént az újabb beharongozott kiscsoportos riesling-kóstoló. Kissé rendhagyó volt a technikai lebonyolítás, ugyanis meg szándékoztam kissé tréfálni a többiek izlelőkéjét. :)

A résztvevőkkel mindössze annyit osztottam meg, hogy főleg német riesling lesz a sorban,  ezután előre kiagyalt sorrendben felkínáltam nekik a borokat. Tehát kissé tisztességtelen módon a többiek full vakon kóstoltak, én meg egyáltalán nem.:(  Még tisztességtelenebb módon, még egy külön aljas húzással is feldobtam a sort, lásd később.:((

Ezzel a felállással összhangban én igyekeztem csendben maradni, nem osztani az észt :), hanem inkább tanulmányozni a többiek reakcióját. Ezen megfigyelések dőlt betűvel szintén megtalálhatóak lesznek, a kóstolási jegyzetek után.

Érdekes volt, nézzük:

Tovább
Szólj hozzá!

Losonci-kékfrankosok II.

2010. december 16. 07:06 - drbarta

A múlt héten megtörtént az Úrráteszi kóstolása, most kiegészültünk az elmaradhatatlan társsal, a Gereggel is:

Losonci: Gyöngyöspatai kékfrankos Gereg 2008

Illata mélyebb és melegebb az Úrráteszinél, meggy, leheletnyi étcsokoládé, pici zöldfűszer, gyógynövény. Eddig nagyon ígéretes.  Szájban közepesen telt, kevés tannin, abszolút savakra épülő szerkezet. A savak egyenesek, kevésbé kifinomult felépítésűek, mint az Úrráteszinek, végük kissé diffúz savanyításba is átcsap. Szemben más leírásokkal nem érzem, hogy túl sokan lennének, inkább korty kezedetére, közepére tudnék elképzelni valamivel mélyebb, intenzívebb aromákat, vagy legalább nagyobb tömörség-érzetet.  Sallangoktól mentes, szikár hangulatú kékfrankos, feltételezem, hogy étellel párosítva nagyobb élményt nyújthat, mint önmagában fogyasztva. 5 pont.
Szólj hozzá!

Riesling-szeminárium I.

2010. december 14. 06:00 - drbarta

„Szeminárium” alatt a jövőben olyan kóstolási alkalmat fogok érteni, amikor a „normál klubos” találkozókhoz képest kevesebb létszámban, kevesebb palackot vizsgálunk, több visszakóstolással, talán alaposabb megfigyelést lehetővé téve.

Gyakorlatilag rögtön egymás után következni fog kettő német riesling-témájú, szeminárium-jellegű kóstolás jegyzete.
A most következő írásban ugyanazon termelő, (esetünkben a kiváló bio-dinamikus Clemens Busch, a Mosel vidékéről), ugyanazon évjáratú, ugyanazon árkategóriájú, de eltérő talajtípus alapján létrehozott válogatásairól lesz szó. Azaz igyekszünk megfigyelni, hogy a különböző palatípusok, milyen alapvető felépítésbeli jellemzőben és egyéb karakterisztikában érhetőek tetten.
A borok:

Tovább
3 komment
süti beállítások módosítása