A Borrajongó

Istvándy: Badacsonyi rizling 2009

2010. november 26. 06:48 - drbarta

Istvándy Gergővel és szortimentjével a 2008-as szegedi borfeszten találkoztam először. Jól éreztem magam, a borok is tetszettek, az árazásuk is több, mint méltányos volt. Úgy alakult, hogy azon a nyáron hozzájuk is eljutottam, ott még jobban éreztem magam, és a borok is még jobban tetszettek. A későbbi találkozások azokkal a borokkal ugyan már nem hozták ugyanazt az élményt, de a képzeletbeli bortérképre alaposan felkerültek. Egy évvel később kéknyelűikkel, főleg az édes szemelttel vettek le a lábamról,(bár idén már az se varázsolt el oly mértékben, mint azelőtt) további egy év múlva pedig általában tiszta, sallangmentes, fajtajelleges, elegáns szortimentjükkel. (kiváltképp a szürkebarát tetszett)

Most ezek közül az olaszrizlinget néztem meg újra:

Visszafogott, de szép illat, édes almával, fehér virágokkal, diszkrét sóssággal. Szájban közepesen telt, fajtajelleges zamatai ugyan nem harsogóan, de mégis megfeleő mértékben betöltik a szájüreget.  Hordófűszer nem érződik, a textúra sima és krémes. Van súlya, de nem nehézkes. A savak nem bonyolultak, kissé olaszrizlingesen diffúzak, de jó egyensúlyt tartanak fenn, jellegük jól passzol a bor stílusához. Melegedve a keserűmandulás aromatika egyre jobban átszövi. Nem komplex, de tiszta, finom, remek arányokkal bíró, fajtajelleges tétel. Erős 5 pont, olykor 6-os villanások.

2 komment

Kaló Imre: Cabernet sauvignon 2003.

2010. november 25. 05:26 - pardi norbi

 

Azt hiszem a blog olvasóinak nem kell bemutatnom Kaló Imrét. Aki személyesen nem ismeri, az is bizonyára hallott már róla, és jópáran a borait is ízlelhettük már. Itt található róla egy remek iromány, mellesleg. Bejegyzésem tárgyát nemrégiben kóstoltam több év után újra egy családi ünneplés alkalmával.
Kifejezetten halvány rubinszínű. Közvetlen bontás után illata még kissé visszafogott, egy hosszabb palackos szellőztetés, vagy néhány óra dekantálás javára válik. Ha ezt megtesszük, közepesen intenzív illatából határozott mineralitás, kellemes fűszeresség (fahéj, és számos általam azonosíthatatlan édesfűszer), finom karamelles és étcsokoládés jegyek, valamint visszafogott meggyes-áfonyás gyümölcsösség érződik. Kifejezetten komplex, csábító illat. A korty közepesen telt, kiváló felépítésű, határozott, izgalmas savakkal és tökéletesen érett közepes mennyiségű tanninnal. Zamatgazdag, az ásvány mindent visz, de ízben is megtaláljuk a fűszeres-hordós jegyeket és a kevésbé kifejezett gyümölcsösséget is. Remek arányai vannak, abszolút nem nehézkes, kiválóan fogyasztható magában is, de étel mellé is passzol. Nagyobb méretekkel rendelkező bort számosat ittam már, ennyire arányos és komplex viszont sokkal kevesebb került eddig a poharamba. 8 pont.  
5 komment

Egy újabb "bestbuy" édes tokaji

2010. november 24. 06:13 - drbarta

Ritka az, amikor kellemes áron tényleg igazán finom természetes édes borra lehet akadni. Már régóta szemezgettem a helyi Bortársaságnál a Vayi borokkal, és a napokban végül meg is próbálkoztam a legújabb, 2009-es édes válogatásukkal.

A kereskedő honlapjának tanulsága szerint tulajdonképpen egy aszú és egy fordítás-technológiával készült tétel házasítása. Az aszúszemeket először erjedő furmint-alapborban áztatták ki, majd préselték, ezután a megmaradt asszútésztát kierjedt muskotállyal töltötték fel.Az újabb kíméletes préselés után a frissesség megőrzése érdekében az egész tétel acéltartályban erjedt és érlelődött.

Íme:

Tovább
9 komment
süti beállítások módosítása