A Borrajongó

Tramini-trió

2010. október 24. 07:25 - drbarta

Nem vagyok nagy tramini-rajongó. Nagyon nehéz műfaj. Nehéz ráakadni olyanra, amelyik buja is és elegáns is, lágy is, de nem lapos, illata és ízei összhangban vannak.

A közelmúltban volt szerencsém három versenyzőhöz, egy hazánkból, egy Dél-Afrikából, egy pedig Elzászból.

A külföldi tételek IFDT-nél megvásárolhatóak.

Következzenek a borok:

Tovább
6 komment

Szepsy: Furmint 2006.

2010. október 22. 13:39 - pardi norbi

 

Nagyjából egy éve kóstoltam utoljára a Mester 2006-os birtokborát, akkor nagyon tetszett (ellentétben a 2007-essel). Éppen ideje volt hát újra ránézni. Közepes arany színű, komótos mozgású. Illata rögtön nyíló, gazdagon áradó: trópusi gyümölcsök, körte, finom ásványosság és egy leheletnyi fekete teás jegy. Árnyalatgazdag, rétegzett, akárcsak ízaromatikájában. A gyümölcsös jegyek (mangó, sárgabarack, körte) mellett ízében finom fűszeresség és határozott ásványosság érzékelhető. A korty jó tartású, vastag, de egyáltalán nem lomha. Szépen érett bor. Savai finomak és éppen elegendően vannak ahhoz, hogy egyáltalán ne érezzük a bort nehézkesnek. Utóíze hosszú és tetszetős. Másnapra semmit nem veszített szépségéből, talán még jobban is tetszett, mint bontás után néhány órával. Nagyon szép bor, 7 pont minden további nélkül.           
Szólj hozzá!

Weninger: Soproni Merlot 2006

2010. október 20. 22:51 - drbarta

Van egy olyan szokásom, hogy bizonyos ígéretesnek tűnő kóstolók előtt szeretek azokra ráhangolódni. Elárulva ezzel némi titkot, péntek esti gyűlésünk alkalmából egy szép Weninger-sort fogunk kóstolni pardi mester gyűjteményéből.

Mint így, bemelegítés gyanánt az elmúlt napokban egy Weninger-tételt sikerült elfogyasztani.

A címben említett bor a Spern Steiner dűlő terméséből készült. 

Elegáns illat, pirosbogyós gyümölcsök, füstösség, visszafogott ásványosság, később pici szerecsendiós fűszeresség. Szájban közepesen telt, szerkezete egyenlő mértékben épül közepes mennyiségű érett, de szilárd tapintatú tanninokra és feszes savakra. Egyszerre meleg és hűvös az aromatika, érett, de egyáltalán nem lekváros gyümölcsösség, finom hordófűszerek, kávé. Ásványossága jelen van, de nem biztos, hogy vakon is feltűnne. Feszesen elegáns,sallangmentesen profi bor, de nem tud igazán emlékezetes lenni. Talán eléri a 6 pontot.
Szólj hozzá!

Kikelet: Farkas-furmint 2009

2010. október 18. 21:44 - drbarta

A Tokaj Kikelet 2009-es boraira tavaly december óta vagyok rendkívül kíváncsi. Akkor találkoztam ugyanis először szortimentjük egy részével a szegedi Tokaj Grand Tour keretein belül. Mondtam is akkor Stephanie-nak, hogy tetszik a valamennyi borukra jellemző friss, harsogó, hűsítőbb jellegű gyümölcsösség. Erre ő azt felelte, hogy mindez semmi, várjam csak meg a 09-eseket.

Márciusi tokaji kirándulásom alkalmával hozzájuk is ellátogattam, és valóban nagyon tetszettek  az akkor kóstolt 09-es hordóminták.

A múlt hétvégén végre sikerült szerezni az azóta palackba került dűlős tételekből. Ezek terv szerint hamarosan egy hosszabb tokaji sor alkotói lesznek, de addig is felbontottam egyiküket, a tarcali Farkas-dűlő szűzterméséből készült furmintot:

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása