A Borrajongó

Telmo Rodriguez Dehesa Gago 2009 ( Tinta de Toro )

2010. szeptember 12. 21:29 - drbarta

A Bortársaság friss kinálatában újdonság az eredetileg riojai, de egyébként számos egyéb fontos borvidéken tevékenykedő termelő portékája.

A fenti bor Toro régióból származik, Ribera del Duerotol nyugatabbra. A tempranillo itteni alfaja a Tinta de Toro. A borvidékről volt már szerencsém néhány nagyobb durránásnak számító borhoz. A mostani tétel már árkategóriája alapján sem ezeknek a versenytársa kíván lenni, bár a Wine Advocate a legjobb ár-érték arányú spanyol borok között szokta emlegetni.
A bor: Friss gyümölcsös illat, könnyed, hordómentes bort ígér. Szájban könnyű érzetű, ízeiben nagyon hasonló egy friss villányi portugieser-re, sok kékszőlővel, pici  diszkrét fűszerességgel a háttérben. A savak lágyak, egyszerűek, gyors lefutásúak. A végén a tanninok  kicsit keményebbek, mint amit a stílus megkövetelne a meglátásom szerint. Semmi extra, de jól fogyasztható bor, különösen kajához. 4 pont.
4 komment

Miklóscsabi: Csoda- Móri ezerjó 2009

2010. szeptember 09. 17:41 - drbarta

Kevés ezerjót ittam eddig. Igazán meghatározó élményt meg még sokkal kevesebbet. Miklós Csabi boraiból sincs még igazán tapasztalatom. Év elején kóstoltam tőle egy zöldveltelinit, ami tetszett, valamint a Füligér névre hallgató ezerjót, amely viszont egyáltalán nem tetszett.

A most kóstolt Csoda-becézésű félszáraz ezerjó tétel se hozott különösebb áttörést, viszont a múltkori Füligérrel ellentétben bármikor szívesen kortyolnám.

A bor: Izgalmas illat, citrom, körte, méz, virágok, finom mineralitás. Intenzív, de nem tolakodó. A korty közepesen telt, tiszta és áttetsző. Friss gyümölcsössége kellemes, de az illathoz képest mégis kissé egyszerű, és sekélyes, amit szájban tapasztalunk. A maradékcukor nem tűnik soknak, de mégis ráül a korty első felére. A savak kicsit egysíkúak, egy picit talán késve is kapcsolódnak be, de finomak és tartják az egyensúlyt. Az utóízben viszont a vártnál tovább marad meg egy kellemes körtés ízjegy.  4 és 5 pont között.

5 komment

Látogatás a balfi Weninger pincében

2010. szeptember 08. 10:55 - pardi norbi

 

     Ifjabbik Franz Weningerrel nagyjából öt éve találkoztam első ízben és azóta minden találkozásunk alkalmával megegyezünk, hogy rövidesen meglátogatom őt a soproni borvidéken, Balfon. Nos, végre ez is bekövetkezett és a nyári szabadságom alkalmával elutaztam hozzá. Pazarra sikerült a nála eltöltött mintegy öt óra, az ültetvények megtekintésétől kezdve, a pince megvizslatásán át, a borok kóstolásáig. Előbbiek részletezésétől eltekintek, a kóstolt borokról készült rövid jegyzeteimet teszem közzé ebben a bejegyzésben.
Tovább
1 komment

Heimann: Viognier 2009

2010. szeptember 07. 16:04 - drbarta

Nem mondhatni, hogy ennek a bornak évjáratról évjáratra rajongója lennék. Halvány felderengéseim vannak a 06-os és 07-es bátyókról, szerintem közel 2 éve kóstolhattam őket. Tartalmas, finom, de nem különösebben emlékezetes borokra emlékszem, kissé lágy savakkal, és kissé erős hordóhatással. Mindenesetre dícséretesnek éreztem őket, ugyanis Szekszárdról hirtelen nem sok meghatározó fehérbor jut az eszembe.

A minap ráakadtam a Bortársaságban a legújabb 09-es évjáratú változatra. Érdeklődéssel vettem észre, hogy ezúttal csavarzárat találhatunk a palack végén. Tudom a lezárás mikéntje nem függ össze a borkészítés technológiájával, mégis az az érzetem támadt, hogy ezúttal talán nem látott fát ez a bor. Megérzésem bevált.

A bor: Friss gyümölcsök hada, alma, grapefruit, sárgadinnye, és egy kis szalmás-mézes díszítés. Tetszetős! Szájban közepesen telt, a könnyed érzetet minimális co2 is segíti. Ropogós gyümölcsösség, kis minerális díszítés.  A savak frissek, élénkek, de nem bonyolultak. Nem mély és nem különösebben komplex, de zamatos, tiszta és öröm fogyasztani. 5 pont.

Azt érzem, hogy a bornak feltétlen jól áll, hogy reduktív úton készült. Élénkebb, gyümölcsösebb, számomra jobban tetszik, mint a korábbi évjáratok.(bár úgy emlékszem azokra is ugyanennyi pontot adtam:)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása