A Borrajongó

Göncöl : Tokaji édesborok

2010. szeptember 05. 15:08 - drbarta

Körül-belül három évvel ezelőtt, még lelkes borrajongói státuszom :) előtt volt szerencsém a Göncöl 2000-es évjáratú Tokaji Fordításához. Úgy emlékszem, hogy a kerházas aszúkon szocializálódott ízlelőimnek kifejezetten ínyére volt. Jónéhányszor fejembe vettem már, hogy meg kellene újra nézni, az elmúlt évekeben alaposan átnevelődött ízlelésem vajon mit kezdene vele? Szegeden a Bortársársaságnál mindig láttam is egy nagy halom palackot rám kacsintani a tokajis pult alsó polcáról, de mindig elhesegettem a gondolatot.

Múlt héten viszont érdeklődéssel vegyes meglepetéssel vettem tudomásul, hogy ebből a nem épp világverőnek szánt tételből több határt éríntő hír lett. Nosza, elérkezett hát az idő a revideálásra, érdekességképp mellécsaptam egy ugyancsak Göncöl 3 puttonyos aszút, a 2006-os évből:

Tovább
3 komment

2HA szőlőbirtok és pincészet: Cabernet franc 2008.

2010. szeptember 02. 10:27 - pardi norbi

 

A meglehetősen kis palackszámban (450) készült bor kóstolásáért kedves borbarátomnak és számos boros blog lelkes hozzászólójának, akov mesternek tartozom köszönettel. A pincészetről annak igényes honlapján lehet bővebb információhoz jutni. Futólag már hallottam róluk korábban, de még semmit nem kóstoltam tőlük. A bor a Szent György-hegyen termett szőlő gyümölcséből készült, újfahordós érlelést kapott, derítetlen, szűretlen. Összetételét tekintve 85% cabernet franc, valamint kevéske petit verdot és sangiovese grosso van még benne. Közepes rubin színű. Illatát még erőteljesen áthatják az újfahordós aromák, úgymint füstölt sonka, hordófűszerek, étcsokoládé, ezen felül némi feketebogyós gyümölcsösséget és egy általam mineralitásnak azonosított érdekes jegyet éreztem benne. Rögtön a Villa Tolnay pince csobánci 2004-es cabernet sauvignon-ja ugrott be, nagyon hasonló volt ehhez a borhoz. A korty valamivel gyümölcsösebb és ásványosabb, de az illatban már azonosított hordós jegyek itt is előtérben vannak. Savai érettek, de nagyon határozottak és az egyébként abszolút tartalmas bort magasra emelik. Jelentős mennyiségű érett tannin segít megerősíteni a bor gerinces szerkezetét. Utóíze kifejezetten hosszú. Nagyon fiatal bor, mely meglátásom szerint sokat fog még fejlődni, érdemes elfektetni belőle egy-két butéliával. Jelenlegi élvezeti értéke alapján 5 és 6 pont közé teszem.
5 komment

Mosel-Saar-Ruwer

2010. augusztus 31. 11:40 - drbarta

 A beharangozottaknak megfelelően megtörtént mélyebb merítésünk Mosel-Saar-Ruwer rieslingjeinek világába. Erős sor volt, alig akadt 7 pont alatti tétel. A sor hét tagjából öt megvásárolható Magyarországon is.

Következzenek a borok:

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása