A Borrajongó

Up to date - Csontos 2008

2010. augusztus 22. 20:00 - drbarta

Erről a borról itt már volt szó. Tetszett, még ha nem is volt a kedvencem abban a sorban túlzott keménysége, és fiatalon szétállóbb alkatrészei végett.

Mivel kezdett már elmosódni a róla alkotott emlékképp részletessége, ideje volt egy palackot megnyitni részletesebb felülvizsgálat céljból.

Tovább
Szólj hozzá!

Felcsigázás

2010. augusztus 20. 06:30 - drbarta

 Folytatjuk alámerülésünket a német rieslingek világába. Jövő hét végén esedékes következő kóstolónkat harangozom be, amely a Mosel-Saar-Ruwer borvidéket veszi górcső alá. Igyekeztem a borvidéket tisztességesen lefedni kóstolandó mintákkal, természetesen a teljesség igénye nélkül. A borok javarészt a www.riesling.hu kínálatából származnak.

A "megszokott" módon igyekszem néhány mondatnyi alapinformációt megosztani a kóstolandó borokról és termelőikről. Szintén "megszokott" módon igyekszem mellékelni a fontosabb külföldi médiákban kapott pontszámokat is az egyes borok esetén.

Egy múltheti bejegyzés kommentjei kapcsán viszont egy "szokatlan" ötletem támadt. :) Ezeddig "rendhagyó" módon mindegyik bor kapcsán jóslatokba bocsátkoznék, csak a móka kedvéért. :) Leírom, hogy kb. milyen stílusú borra számítok és hogy nagyjából hány pontosra becsülöm az előzetes infók alapján. :)   Minden bor kóstolása előtt tulajdonképpen ez megtörténik a fejemben, de most érdekességképp meg is osztom "előítéleteimet". :) Még egyszer hangsúlyozom, ez tisztán egy játék, amelyet nincs szándékomban "megnyerni", azaz semmiféleképp nem törekszek ezeket a tulajdonságokat, pontokat a borokra kényszeríteni a kóstoláskor. Bárminemű azonosság a leendő jegyzetek és pontszámok, valamint a mostani előzetesek között a véletlen és a jópofa egybeesés művei. :)

Következzenek, hogy miket fogunk kóstolni:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: felcsigázás

Ráspi Kékfrankos Selection 2006

2010. augusztus 18. 09:21 - drbarta

Folytatván az elmerengést a 2006-os borok világában, most egy másfél évvel ezelőtt elfektetett vörösbor került elő.

Ráspi mester válogatás tétele akkoriban elég zilált arcát mutatta. Érződött benne a kraft, de az alap-kékfrankos harmónikus, jól fogyaszthatósága mellett kevésbé volt élvezetes.

Nézzük mivé lett napjainkra:

Tovább
4 komment

Hogy fejlődtek a 2005-ös boraim II.?

2010. augusztus 17. 12:42 - pardi norbi

   Tovább kóstolgattam a 2005-ös évjárat nedűit. Ebben a bejegyzésben Németh Attila mátrai borász egy olyan boráról lesz szó, amely bár öt éves, de még mindig kapható és ezt én nagyon méltatlannak érzem, tekintettel arra, hogy egy kiváló minőségű borról van szó. Hiába, úgy tűnik a jó bornak is igencsak kell a cégér.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy kis pezsgő

2010. augusztus 16. 06:29 - drbarta

 Nem értek a pezsgőkhöz. A borokhoz se :) , de pezsgőből olyannyira nincs kóstolási tapasztalatom, hogy egyjegyű számmal lehetne leírni az eddig kóstolt méthode traditionelle útján készült habzóborok mennyiségét.

 
A champagne-ok világa már árkategóriájuk alapján sem érdekel. Az az egy-két belépő-szintű tétel, amihez szerencsém volt nem járt megvilágosodás élménnyel. Szó, ami szó, iszonyatosan drágának érzem értük az így is tízezer forint feletti vételárat. Abba bele se merek gondolni mennyibe kerülhet egy olyan tétel, amire egy pezsgő-laikus is felkapná a fejét.
 
Szerencsére, aki nem ragaszkodik Champagne-hoz, mint márkához, találhat sokkal jutányosabb áron méthode traditionelle útján készült pezsgőt olyan területekről is akár, ahol szintén nagy hagyományuk van az ilyen boroknak. Például a Loire-menti Vouvray-ban is remek pétillant és mousseux tételeket lehet kapni, olyan presztizs-termelőtől is, mint a már sokszor emlegetett és általam tényleg nagyon nagyra tartott Huet l’Échansonne, a Királyudvar testvérbirtoka.

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása