A Borrajongó

Tokaji borkörök IV.

2010. december 21. 12:07 - pardi norbi

   Ezúttal elsősorban édes tokajiakat kóstoltunk, de azért becsempésztem a sorba egy-egy dűlőszelektált száraz hársat és furmintot is. Előbbit én már néhányszor kóstoltam, de a társaság még nem, ezért megmutattam nekik.    

 
 Tokaj Kikelet: Lónyai hárslevelű 2009. Itt és itt már írtunk róla, szerettük mindig. Nagyon. Sikerült elbűvölni vele a társaság zömét. Én csak magamat tudnám ismételni egy hosszabb jellemzéssel, ezért csak nagyon röviden: remek egyensúlyt mutató gyümölcsbomba. 7 pont továbbra is.
 
Demeter Zoltán: Kakas furmint 2008. Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, fokozatosan nyíló, körte, alma, trópusi gyümölcsök, pici vanília, szegfűszeg és határozott ásványosság érződik belőle. A korty határozott, kerek, szépen kitölti a szájat. Savai elegen vannak, érettek, szigorúak, erőteljes gerincet biztosítanak a nagytestű bornak. Megfelelő aromagazdagság és aromamélység, enyhe cseresség, hosszú, ásványosan gyümölcsös lecsengés. Komoly, szigorú furmint. 7 pont.  
 
Karádi és Berger: Selectio 2007. Édesbor, sajnos azt nem tudtam kideríteni, hogy miből készült, gyanítom főként furmintból. Világos aranyszín. Illata intenzív, leginkább a szűrt almalére emlékeztet, ezen felül körte és finom édesfűszeresség is észrevehető. A korty aromagazdag (körte, alma, fűszerek), viszont sajnos kifejezetten lustának tűnik, a savak képtelenek ellensúlyozni a maradékcukor édességét. Szép krémesség, kellemes gyümölcsös lecsengés. Kár érte, megfelelő savkészlettel magasra is juthatott volna. 5 pont alulról.
 
Ungváry Krisztián: Vayi tokaji válogatás 2009. Közepes citromszín. Kellemesen körtés, almakompótos, finoman virágos tiszta illata nagyon megnyerő. A korty nem kifejezetten tömör, de jó tartású, picivel több tartást adó savat hiányolok mindössze. Aromatikailag rendben van, a tiszta gyümölcs (körte, birs) mellett szegfűszegre emlékeztető zamatok gazdagítják, ízmélysége lehetne jelentősebb. Mindazonáltal kétezer forintért igazán remek tokaji. 6 pont.
 
Royal Tokaji: 5 puttonyos aszú 2007. Tudtommal még nincs piacon, egy kedves borbarátom juttatott hozzá ehhez a butéliához. Közepes aranyszín. Kifejezetten intenzív, tiszta illata van, melyben birs, körte, méz, virágok, kevéske dohány és kapor érezhető. Szép, gazdag. A korty vastag, krémes, gazdag, sok-sok gyümölccsel (friss és aszalt formában), szép édesfűszerekkel és finom vaníliás-hordós aláfestéssel. Savai érettek, de nem tökéletesen gömbölyűek, vélhetően idővel sokkal csiszoltabbak lesznek. Nem éreztem még minden komponenst tökéletesen együtt, és a jelentős édességet nem megfelelően balanszírozza a sav. Mindazonáltal bármikor szívesen innám, szép, gazdag bor. Jelenleg erős 7 pont, vélhetően lesz feljebb.       
 
             
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr712529983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása