A Borrajongó

Losonci-kékfrankosok I.

2010. december 07. 06:40 - drbarta

Már jó ideje szükségem volt hiánypótlásra Losonci-borok, egyáltalán mátrai borok kapcsán. A közelmúltban sikerült végre néhány tételt beszerezni.

Első nekifutásra a még kereskedelmi forgalomba nem került (de már hamarosan kijövő) 2008-as Úrráteszi-kékfrankost sikerült megkóstolni.

Én azon kevesek közé tatozom, akiknek a 07-esek közül jobban tetszett az Úrráteszi kifinomult, érzékenyebb világa, mint a Gereg egyértelműbb gazdagsága. Bár azt éreztem, hogy nem változtatná meg ezt az egyéniségét, ha egy picivel vastagabb lehetett volna.

Következzen a 08-as:

Losonci: Úrráteszi-kékfrankos 2008

Tipikus kékfrankos illattal nyit, élénk pirosbogyós gyümölcsök, főleg meggy és némi csokoládés édesség. Később csatlakozik hozzájuk egy kis karamellás-gyógynövényes aláfestés. Megkapó, de egyáltalán nem akar lehengerelni. Szájban közepesen telt, és kifejezetten arányos korty fogad. A karcsú, de kisportolt, izmos test mellett megfelelő mélységű az aromakészlet, nincs olyan érzetem, mint a 07-esnél, hogy elbírna további vastagságot. Egyszerre hűvös és meleg.  Élénk, egyenes, a testhez képest kicsit intenzív savai vezetik a szerkezetet, a tannin alig több, mint jelzésértékű. Feszes, elegáns, nem különösebben összetett, de kifinomult részletekel bíró bor. 6 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr222498607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2010.12.09. 20:30:07

Doktor úr:
Nekem a Mátrai "Nyitnikék" Kékfrankos-t volt szerencsém kóstolni ezen a nyáron, ami ha minden igaz 2006-os bor. Én ezt az "alap" bort is eszméletlenül sűrűnek éreztem és a sav és tannin érzet alapján még túl fiatalnak. Mi a véleménye nem kellene ezeknek a boroknak csitulni egy pár évet? ( én élveztem így is de a töménység megártott az asztalnál némelyeknek )

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.10. 07:01:57

@Daeril: Köszi a látogatást és hozzászólást! Azt a Nyitnikéket én jó másfél éve kóstoltam. Nekem az a véleményem, hogy az Úrráteszi semmiképp sem koncentrációban igyekszik többet nyújtani az 'alapkékfrankostól", inkább kifinomultabb és részletgazdagabb.
Hogy kellene -e ezeket a borokat pihentetni? Lehet, de én már most nagyon kíváncsi voltam rá.:) Én egyébként jól bírom, sőt kifejezetten kedvelem a fiatal borokat.
süti beállítások módosítása