Milyen a jó buli-bor? Könnyen érthető, finom, nagyon itatja magát és nem kényszerít túlzott gondolkodásra. A múlt héten két ilyenhez is volt szerencsém:
Dereszla: Dorombor 2009
Furmint és sárgamuskotályból készült félédes tétel.
Illatában dominál a sárgamuskotály rózsás-parfümös direkt kedvessége. Szájban könnyű, légies bort kapunk, amely viszont nagyon intenzíven zamatos. Maradékcukor, ropogós, zizegős, savak, pici co2. Nagyon remek egyensúly, kiváló arányok, komplexitást nyílvánvalósan ne keressünk. Stabil 5 pontnál többet nem adnék rá, de igazi örömbor.
Bott: Buli-bor 2009
Róla már írtam a Bott-pincénél töltött hétvége kapcsán. Ő a bloggerek által lepalackozott tétel, főleg hétszőlős alapanyag, összeházasítva Bodóék maradványtételeivel.
Illata is nagyon kedves, méz, körte, citrusok, hordűszerek. Szájban közepesen telt, primer gyümölcsökben gazdag, zamatos korty fogad. A maradékcukor érződik, de pörgős savaival nagyon arányos, remek egyensúlyú bort kapunk, ásványos búcsúval. Nem komplex, de van mélysége és némi tömörsége is a bornak, bármennyire is egyszerűnek szánták. Sokkal több, mint egyszerű „bulibor”. Eléri a 6 pontot.