A Borrajongó

Pinot noir-ok, alapszinten

2010. október 04. 18:33 - drbarta

Úgy alakult, hogy a minap ölünkbe pottyant egy pinot noir-sor kóstolásának lehetősége a szentesi Gólyás Borházat működtető Kálmán Tibor jóvoltából.

Történt ugyanis, hogy Tibor "kóstolótársakat" keresett a birtokában levő sor kóstolásához. Így kerültünk mi a képbe. :)

A borokat full-vakon kóstoltuk, azaz lövésünk nem volt, hogy mely tételekből áll sorunk, Tibor csak annyit jelzett, hogy pinot-k lesznek, illetve ne várjunk különösebben "nagyágyúkat".

Egy ilyen kóstoló mindig sok érdekességgel és tanulsággal szolgál, így köszönjük Tibornak ezúton is a lehetőséget.

Következzen a sor:

 

Tengerdi Kft: Dóra Balatonberényi Pinot Noir Fehér 09
Könnyű, kissé művien gyümölcsös, szájban jó arányokkal bíró, jól fogyasztható, de semmiféle karakterrel nem rendelkező tétel. 3-4 pont
Ferenczi Szőlőbirtok: Szekszárdi Pinot Noir 07
Csipkebogyó szörpös, édesen líkőrös illat. Szájban közepesen telt, jó arányokkal rendelkezik. Picit édeskés indítás után korrekt savak és kevés tannin által behatárolt struktúra vezet végig a kortyon. Kellemes, sima felszínű bor, bár viszonylag egysíkú. Stabil 5 pont.
Szeleshát: Szekszárdi Pinot Noir 08
Illatában a hazai pinot-kban szinte kötelező csipkebogyó mellett határozott karamelles, pörkölt aromákat is találhatunk. Összességében összeszedettebbnek tűnik az előzőnél. Szájban kifejezetten édes érzetű, a karamelles-csipkebogyós-szirupos ízek nagyobb mélységet adnak. Sima eldolgozott felszínek, viszont  szétterülőek, lusták a savak. Kerek, kedves, kissé közhelyesen „populárisra” hangolt bor. 4-5 pont.
Debreczeni: Etyek-Budai Pinot Noir 07
Barnás színe idősebb borra utal. Illata is érettebb, fűszeresebb, de valami műviesebb édesen szirupos jegy rontja az összképet. Szájban közepesen telt, vitálisabb, mint előzőleg számítható. A kissé élesbe hajló savérzet mellett az eddigiekhez képest több tannin alkotja a szerkezetét, kissé szárítanak is. 4 pont
St.Andrea: csakegyszóval Pinot noir 07
Csipkebogyós-cseresznyésen gyümölcsös, fűszeres, élettel teli, zavaró tényezőktől mentes illat. Szájban közepesen telt, az eddigiektől érezhetően izmosabb és feszesebb, jobb lefutású de az ideálistól durvább  eldolgozottságú savak, érintésnyi tannin.  Leleplezés után kissé csalódás, selymesebb , profibban kidolgozott bor élt emlékeimben. Az 5 pontot most szűken hozza.
Szeleshát: Szekszárdi Pinot Noir 07
Kevésbé gyümölcsös, inkább fűszeres, cukorkás, karamelles illat. Nem hangzik túl „nemesen” de mégis van benne valamiféle „cizelláltság”. Szájban közepesen telt, izmos korty, a sor átlagához képest tanninban gazdagabb. Nagy vonalakban nem rossz, de kissé „baltával faragottnak” hat kerekedésre szoruló éleivel. 4-5 pont.
Ikon: Pinot Noir 08
Nehezen megfogható, „indifferens” ,de az eddigiektől sűrűbb bor ígéretét hordozó illat. Valóban teltebb, szerkezetében rengeteg komoly szárítóértékű tannin, valamint a bor alkotóival nem összhangban lüktető savvilág. Hiába mozgat meg intenzív érzeteket, számomra diszharmónikus volt. 3 pont.
Salentein: Pinot Noir Reserve 07 (Argentina)
A második bornál már tapasztalt csipkebogyószörpös, likőrös illat. Szájban közepesen telt, jó felépítésű korty. Az illatban megismert populárisabb, de alapvetően gyümölcsös aromatika ad valamiféle mélységet, a savak jó ívűek, dinamikusak, jó állagúak. Az alkohol viszont tüzesebben érződik, mint kellene. Stabil 5 pontot azért nyújt.
 
 
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr872344674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.10.05. 09:43:50

A nyáron Balatonmáriafürdőn nyaraltunk. Párommal végigmentünk a főutcán és betértünk mindenhova ahol bort árultak, hátha valahol ihatunk jó balatoni bort. Ittunk egrit, csopakit(ez a szállodában volt palackos borként), bonyhádit, szekszárdit és mindegyik folyóbor kritikán aluli volt. Útközben viszont láttuk a Tengerdi Borház tábláját, mondom holnap reggel bejelentkezünk. Így is lett, felhívtuk a tulajt aki értünk jött kocsijával a hotelhez hogy a 40 fokos melegben 11 felé ne kelljen sétálnunk, be a hűs kostolóterembe és 6-7 tételt kóstoltunk. Nekem a pinotból készült habzóbora ízlett legjobban(esett legjobban) 6-7 fokra lehűtve, utána jött ez a Dóra tétel, páromnak nagyon tetszett, és meg kell hogy mondjam, azért az árért(2 l-es üveget hoztunk el 1400ért)a falu legjobb bora és nem árulják sehol, 1 vendéglátó helyen sem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.05. 11:42:57

@fiatalborivo: Számomra teljesen új volt ennek a termelőnek a neve. Mit mondjak...nekem se volt rossz, jól fogyasztható, tiszta bor , de ennyi. Ezek szerint 700 Ft/liter lenne az ára? Annyit mindenképp megér.

Szegediszomelijé 2010.10.05. 21:41:14

Sajnos lemaradtam a kóstolóról. A leírásban ami számomra elég elgondolkodtató, az Ikon tétel: Pinot Noir erős tanninnal... Kételyeket ébresztő bor...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.06. 10:51:41

@ironman: Szokták mondani, hogy a pinot noir nem feltétlen tannin-szegény dolog pl. Burgundiában sem, mint ahogy itthon leginkább gondoljuk. De ez az Ikon nekem valahogy nem tudott igazán tetszeni...
Érdekes, hogy az argentin tétel szinte teljesen beleolvadt a sorba a jellegét tekintve.
süti beállítások módosítása