A Borrajongó

Magyar cabernet franc-ok

2010. október 01. 13:20 - pardi norbi

 

     Néhány napja pár honi cabernet franc-t vizslattam meg. A fajtából szép borokat ittam már hazánkból, nekem Malatinszky Csaba Kúria sorozatának darabjai szoktak leginkább tetszeni, ezúttal olyan nem volt a sorban. Volt viszont egy-két kevésbé ismert villányi és szekszárdi, akik jól is szerepeltek. Nézzük a borokat kóstolási sorrendben:
 
Vylyan: Cabernet franc 2007. A pincészet rendszerint megbízható minőségű franc-okat készít, a 2007-es példány kevésbé tetszett. Közepes rubinszín. Illata közepesen intenzív, konyakmeggyes, kissé tejes, visszafogottan gyümölcsös, csípősen alkoholos. Közepesnél nagyobb testű bor, ízében fekete áfonyával, konyakmeggyel, korrekt hordófűszeres aromákkal. Tanninjai jelentős mennyiségűek, érettek, savai elegen vannak, de kissé durvák, az alkohol lenyeléskor éget. Magában nem egy élvezetes bor, ételhez azonban el tudnám képzelni. 5 pont némi jóindulattal.
 
Weninger & Gere: Cabernet franc válogatás 2006. Sajnos enyhén dugós volt, ezért nem értékelem.
 
Vincze Béla: Cabernet franc Arcanum 2003. Közepes rubinszín téglabarna széllel. Illata és íze is kifejezetten kellemesen gyümölcsös (meggy, fekete áfonya), de van itt jó minőségű étcsoki és finom karamell is. A korty kissé darabosnak hat sajnos, nincs meg benne a szépen érett borok selymessége, kereksége. A savak kicsit nehézkesek és jelenlétük enyhén túlzó, a tannin jelentős mennyiségű, érett és még nem teljesen integrálódott (valaha fog-e?). Ételhez ez is jó lehet. 5 pont.
 
Herold pince: Cabernet franc premium 2007. Ez a pincészet nem tartozik a villányi fősodorba, de egy-két szép borával már volt dolgom, ezért döntöttem amellett, hogy megvizsgálom milyenek franc-ban. Színe fiatal borra utalóan sötét lila. Visszafogottan gyümölcsös illat (fekete bogyósok elsősorban), ibolya, étcsoki. Szép. A korty jó struktúrájú, finom tanninok, elegendő mennyiségű ficánkoló sav, kellemes, az illathoz hasonló aromák. Hosszú gyümölcsös utóíz. 6 pont.
 
Mészáros Pál: Cabernet franc Hidaspetre 2006. Közepes rubinszín. Illata kifejezetten intenzív, behízelgően édeskés, tejes, fahéjas, fekete bogyós erdei gyümölcsökkel. Szájban gömbölyű kortyot kapunk, intenzív gyümölcsös és édesfűszeres aromákkal. Tiszta, direkt bor, sok érett tanninnal, elegendő savval és a kelleténél picit magasabb alkohollal. Egy kis érlelést én még nem sajnálnék tőle, de már így is szép bor. Erős 6 pont.
 
Szemes József: Cabernet franc 2007. Közepes rubinszín. Intenzív illat és ízaromák, az eddig felsorolt jegyek zöme itt is előkerül: fekete bogyósok, étcsoki, fahéj. A korty kifejezetten gömbölyű, kedveskedő, édes érzetű. Tiszta, szerethető bor, különösebb kanyarok nélkül. Megfelelő sav,-és tanninszerkezet, kellemes gyümölcsös lecsengés. Kicsit kevesebb alkohollal ez is szebb lenne, mindazonáltal alulról 6 pont.
 
Posta Borház: Cabernet franc 2007. Számomra teljesen ismeretlen szekszárdi pince, ismeretlen bora. További információ itt található. Közepes rubinszín. Intenzív illata nem is annyira gyümölcsös, mint amennyire fűszeres (édesfűszerek) és finom pörkaromákban is bővelkedik. A korty gömbölyű és kedves, sajnos kissé édes ez is. Aromatikáját tekintve gazdagon gyümölcsös-fűszeres-fás. A tanninok puhák és érettek, a savak szépen frissítik a kortyot, alkoholtartalma nem lóg ki. Az édesség nem hiányzik bele, de tulajdonképpen szép bor. 6 pont.              
 
 
 
     
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr992337002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunderninja 2010.10.02. 09:18:45

Szép sor.
Nekem a Pósta viszont nagyon alkoholos,annyira nem tetszett.
Nem volt benne elég finesz.
Inkább nevezném darálónak,mint elegánsnak.
A Vörös Házasításuk az jobban tetszett.
süti beállítások módosítása