A Borrajongó

Olaszok

2010. szeptember 16. 15:11 - drbarta

Kis társaságunk legutóbbi összejövetelének tematikája olaszrizling-fajtakóstoló volt. A teljesség igénye nélkül szedtünk össze és kóstoltunk meg néhány szép tételt.

Következzenek a jegyzetek négykezes változatban:

 

Szászi Endre: Szigligeti olaszrizling Kabócás-dűlő 2007

drbarta:   Túlérett karakterű, eleinte picit szúrós, intenzív illat. Szájban nagy testű korty fogad, aromatikáját túlérett és intenzíven sósan ásványos hangulat uralja. A minimálisan érezhető maradékcukor mellett is kissé kemény érzetű bor. A savak nem sokrétűek, de egyenesek, határozottak és jó egyensúlyt tartanak fenn. Eleganciájából elvon kissé durva cseressége. Gazdag, de kissé darabos bor. Erős 5 pont.
pardi norbi:   Közepes aranyszín. Közepesen intenzív illatában száraz széna, határozott mineralitás és némi túlérett gyümölcs (kajszi, déli gyümölcs) érezhető. Kifejezetten szimpatikus. A korty telt és enyhén cseres, ásványos, finoman gyümölcsös és nagyon zamatos. Nagyszerű őszi bor. Savai kissé darabosak, messze nem a legelegánsabbak közül valók, de passzolnak a bor karakteréhez. Szép bor, hosszú utóízzel. 6 pontot is elér.
 
Jásdi: Csopaki olaszrizling Siralomvágó-dűlő 2008
drbarta:   Krémesebb illat, kis földességgel, kövességgel megtámogatva. Kifinomultabb borra vall. A korty telt, az előző borhoz képest sokkal gördülékenyebb, élei eldolgozottabbak. Aromatikája sokkal inkább épül intenzív, átható ásványosságra, mint gyümölcsökre,  érezhető hordófűszerességgel. A savak a fajtát meghazudtolva gerincesek és lüktetőek. Lecsengésében ásványos rétegei hosszan búcsúznak. Nem egy zamatos, de mindenképp egy részletgazdag, elegáns tétel. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.
pardi norbi:   Halvány citromszín. Illata nagyon elegáns, lassan nyíló. Finom hordófűszeresség, pici vanília, zöldalma és citrusok. A korty telt, de nem nehézkes, kifejezetten arányos, jó tartású. Aromatikáját tekintve zöldalmás, ásványos és finoman vaníliás. Nem a legkomplexebb, de nagyon szép. Pont elegendő érett savat tartalmaz, melyek gömbölyűvé és megfelelően feszessé teszik a bort. Utóíze közepesen hosszú, kellemesen ásványos. 7 pont.
 
Spiegelberg: Somlói Olaszrizling Ilona-dűlő 2008
drbarta:   Kicsit fülledt, sós-ásványos illat. A szigorú hangulatú illat után a korty meglepően kerek. A savak jellegzetesen olaszrizlingesen kissé diffúzan szétterülve tartják az egyensúlyt. Aromatikáját sokkal inkább ásványosság alakítja, mint gyümölcsösség. Mineralitása jellegzetesen sósan somlói, de mégis nagyon egyedi: a szárazan és fülledten sós között félúton. Nem komplex, de karakteres, elegáns jó felépítésű bor. Éppenhogy eléri a 6 pontot.
pardi norbi:   Halvány citromszín. Meglehetősen visszafogott illata zöldalmás és somlóisága ellenére nem kifejezetten karakteres ásványosságot mutat. Hasonló jegyek lelhetőek fel ízében is: gyümölcsösség és finom ásványosság. Az idő múlásával sem éreztem intenzívebbnek, vagy komplexebbnek a bor aromajegyeit. Savai elegen vannak, érettek, de nem különösebben izgalmasak, vagy pörgősek. Utóíze egyszerű és gyorsan kiürül a szájból. Tulajdonképpen teljesen rendben van a bor, de azért messze nem tartozik az általam ismert somlói élvonalba. 5 pont, nem több.
 
Orsolya: Ostorosi olaszrizling Tag-dűlő 2008
drbarta:   Túlérett, exotikus hangulatú, intenzív illat. Szájban különösen telt, az eddigiekhez képest sokkal ízgazdagabb és zamatosabb, exotikus hangulatú gyümölcsösség, sárgadinnye, sütőtök. A savak egy intenzív lüktetés után szétterülnek, helyet adva a gigantikus 16.5 –es alkoholnak, mely könyörtelenül perzseli a lecsengést. Kár , hogy a végére így felborul az egyensúly. 5 pont mindenképp jár neki, de úgy hogy gazdagsága sokkal magasabb osztályba predesztinálná. 
 
pardi norbi:   Közepes citromszín. Illata gazdagon körtés, de találunk itt érett almát, halvány gyógyszerességet és finom hordófűszereket is. A korty mély, öblös és az illathoz hasonló aromakarakterrel rendelkezik, ízes, zamatos. Savai érettek és képesek lépést tartani a komoly testtel. Egyetlen komoly problémám volt a borral, mégpedig a 16,5-es alkohol. Ez sajnos sokat ront az összképen. Kóstoltam hidegen és melegebben valamint szobahőmérsékleten is, minden állapotban erőteljesen érződik az alkohol lenyeléskor. Kár érte, mert gazdag, jó tartású borral van dolgunk. Valahova 5 és 6 pont közé tenném.           
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr772300563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2010.09.19. 21:11:25

az exotikus gondolom egzotikus akar lenni...

kabócás ügyben meg egyetértünk (borvirag.blog.hu/2010/09/06/szaszi_endre_olaszrizling_kabocas_2007)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.20. 06:25:18

Köszönöm a látogatást!
Valószínűleg igazad van, ha már magyarosan írok akkor egzotikus, külföldiül meg exotic.:)
Ennek ellenére biztos láttam már így is leírva, meg aztán x-el írva még egzotikusabb:)
süti beállítások módosítása