A Borrajongó

Különböző stílusú maradékcukros borok- egy riesling, egy juhfark és egy ezerjó

2010. június 28. 08:33 - drbarta

Az elmúlt hétvégén vendégáradat volt nálunk, és mint így ,néhány palack bor felbontásra került. Mivel látogatóim inkább édesszájú emberek, így a választott borokban annyi volt egyedül közös, hogy egyik se a száraz kategóriába esik.

Én sajnos már rég nem tudok úgy leülni borozni, hogy közben ne jegyzetelnék( akár ténylegesen, akár gondolatban) így ez az esemény sem marad írás nélkül:)

 

C.von Schubert Maximin Grünhauser Herrenberg Riesling Kabinett 2003      
                  
A riesling.hu –t működtető Peter Klinglertől származik ez a Ruwer bal partjáról származó édes kabinett. A termelő honlapjának tanulsága szerint vadélesztőkkel dolgoznak, a borok fahordót is látnak.
Illatban elsőre zárkózott, pici élesztősség, később nyílik és jönnek a citrusok és a petrol. Szájban ripityára törnek az ízek, friss gyümölcsök, az említett citrusok mellett, kökény és feketeribiszke. Az aromák intenzitása végett el is feledkezünk róla, hogy ez mennyire könnyű testű bor (7.5%alk.) A savak fiatalosan vibrálnak és lüktetnek. A korty második felében jön egy petrolos vonal, ami elkezdi az aromák és savak játékosságát megfésülni, egyenesebb vonalú, feszesebb érzetű lesz, a savak bizsergető állagot öltenek. A lecsengés hosszú, pici citrushéjas kesernye, az említett petrolos aromák és a savak közül az utóbbiak jutnak legmesszebbre. Mindig újra és újra rácsodálkozok ezekre a német rieslingekre, hogyan lehet egy alapvetően könnyű, légies 7 éves fehérbor ennyire hihetetlenül friss, ilyen mértékben primernek hatóan gyümölcsös? Nincs megállapodott borokra jellemző konzisztencia-változás, továbbra is áttetsző, vibrálóan élénk, a petrolos aromák jelenléte árulkodik egyedül korról, de úgy, hogy nem leváltja a gyümölcsöket, hanem fűszerezést ad hozzájuk. Valamint, mindig újra lenyűgöz, hogy egy ilyen könnyű bor hogyan tud ennyizamatot és komplexitást adni. A sav-cukor-alkohol arány nagyon jó, és nagyon jól fogyaszthatóvá teszi. Olyan érzetem volt, mintha még mindig túl fiatal lenne.7 pont

 

Hollóvár Somlai Juhfark 2007

 
Ez a bor nem került kereskedelmi forgalomba, csak a pincénél lehetett hozzájutni. Félszárazat mond a címke.
Illata intenzív, sűrű, vastag bort ígér, a pincészet boraira nagyon jellemző fülledten-avarosan-gombásan-sós ásványos karakter intenzíven érvényesül, mellette túlérett, aszalt jellegű fehérhúsú gyümölcsök. Szájban vastag és sima, a test olajosan hömpölyög. A maradékcukor mennyiségét nem tudom, de inkább félédes érzetű a bor. Az aromák az illatban megismert speciálisan ásványos-aszalt jegyekre épülnek, a savak rétegzettek, könnyedén emelik magasra a tekintélyes beltartalmat, anélkül , hogy átcsapnának szólókarrierbe. Van a szerkezetben valami mesteri, ahogy az aromák mélységéből fakadó rezdülések a savak rétegzettségével harmóniában és összhangban mozognak együtt. A korty tömör szerkezetű, hosszú és komplex, az összképen kicsit ront a lecsengésben a kívántnál erőssebbé váló cseres és alkoholos kesernye, de így is a 7 ponthoz van közelebb.
 
 
Bozóky Móri Töppedt Ezerjó 2007
 
Szegedi borfesztiválon tetszett meg, onnan származik a palack is.
Illata átható, először kicsit illós, később aszalt kajszi, töppedt szőlő. Szájban vastag, olajos konzisztencia, a kivételes sűrűség (160gr. cukor) mellett nem lesz geil, a savak kifogástalanok, nem élesek, picit megzsibbasztják a nyelvet, pont annyira lüktetnek, hogy a hatalmas testnek adjanak megfelelő impulzust, de nem akarják térdre kényszeríteni a kóstoló személyt. Pici cserességtől eltekintve alapvetően sima felszínű, omlós a textúra. Aromáiban mazsola, vegyes-virágméz, törökméz, kicsit megégett karamell, de a szép savak és kellemes sima felszín végett nem tűnnek olyan robosztusnak, mint leírva tűnik. Komoly, érzékelhető súly mellett jók az arányok,  kívánatosan alacsony az alkohol(11.5%). 7 pont
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr182115132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása