A Borrajongó

Vie di Romans

2010. április 15. 14:03 - drbarta

Az észak-kelet olaszországi Friuli Isonzo borvidékről származó Vie di Romans pincészet néhány régebbi tételére a Vino Castillo-ban bukkantam rá. Ha egy szaküzlet kínálatában számomra új tételre, pincészetre bukkanok, akkor végzek egy gyors nyomozást a teljesség igénye nélkül. Először a www.90pluswines.com nevű oldalra begépelve a pincészetet és a konkrét tételt, egy helyen láthatjuk neves külföldi médiákban (WA, WS, IWC stb..) kapott pontszámokat. Nyílván ettől még bármilyen lehet, de ha magas pontokat kapott, mint pl. a lenti tételek általában 90-93 közötti tartományban szerepeltek, az egynek nem rossz. Utána a www.cellartracker.com nevű oldalon szintén érdemes megszellőztetni, itt az oldalt használó fogyasztók írják meg tapasztalataikat, jó esetben több vélemény is látható a tételről, ami számomra sokszor hitelesebb képet ad a borról, illetve az írások keltezése révén jobban követhető, hogy időben előrehaladva milyen gondolatok születtek, így következtetni lehet arra, hogy a bor lefefelé halad, vagy épp felmenő ágban van. Nos a címben szereplő pincészet általánosságban itt is 90 feletti pontokkal büszkélkedhetett, illetve az idősebb borok mellett szereplő szintén pozitív kritikák azt az érzést erősítették bennem, hátha nem lesz nagy mellényúlás rápróbálni a 6 éves száraz fehérborokra.

A pincészet honlapja is igényesnek tűnt. Én különben is nagyon szeretem, amikor minden információ fenn van a borokról:termőhely, talaj, terhelés, borászati technológia, analitika, várható potenciál.

Árellenőrzésre alkalmas a www.wine-searcher.com , ide beütve a tételeket látható lett, hogy a most szereplő borok nemzetközi ára általában kicsivel 20 Euro felett van, szóval igen jó vételnek ígérkezett a Vino Castillo-ban még most is tartó hihetetlen mértékű leárazások keretében az eredeti átlag 5 ezer Ft-ot meghaladó ár helyett 990 Ft/palack áron hozzájutni. Persze ezek a leárazások elég lutrisak, régi évjáratok, biztonytalan tárolási háttérrel, pláne száraz fehérborok esetén, de ha jól sül el, az valahol bizonyítja a potenciált.

Következzenek a borok:

 

Vie di Romans Flors di Uis 2004
 
Malvazija, tokai friuli, riesling fajták házasításából, acéltartályban erjedt és érlelődött.
Kiváló felépítésű korty, pici szénsavasság, teltségérzet mellett élénk és könnyed hatású, finom-porhanyós konzisztencia, vitális, vibráló de elsőre mégsem feltűnő savak, teljesen beépülve, nem külön íven futva, nagyszerű hátteret biztosítva az egyébként komplex bornak. Aromái kissé szokatlanok: méz, szalma, szárított virágok, émelyítő fűszeresség, egyenlőre nehezen leírható ásványosság, és a végén a kelleténél egy picit intenzívebb kesernye. Értékes és egyedi bor, kora ellenére abszolút és megkérdőjelezhetetlenül talpon, minden bizonnyal további érési képességgel is, bár nem kifejezetten a szám íze szerinti díszítésekkel. Nagyon kíváncsi lettem volna rá fiatalságában.
 
Vie di Romans Sauvignon Piere 2004
 
Dűlőszelektált sauvignon blanc, nagyobbrészt olasz klónokból származik, acéltartályban erjedt és érlelődött.
Nagyon hasonló felépítésű korty, szénsavasság, teltség, könnyedség, mellett, abszolute talpon, szép savakkal. Díszitései kevésbé összetettek az előzőnél, édesebb fűszerek, szárított gyümölcsök, virágok, némi vegetális felhang. Hálistennek hiányzik az előző bor összképét rontó kesernyés vég is. Szintén az az érzetem, hogy nagyszerű a bor, potenciálból bár levizsgázott, de ehhez a stílushoz annyira illene a fiatalság primer gyümölcsössége…
 
Vie di Romans Sauvignon Vieris 2004
 
Dűlőszelektált sauvignon blanc, nagyobbrészt francia klónok termése, acéltartályban erjedt, de a fentiekkel ellentétben fahordóban érlelődött.
Telt, krémesebb konzisztencia, ezúttal szénsavasság nélkül, selymes textúra, ezzel kissé ellentétes hatású kissé fanyar hangulatú aromatika, zöldnövények, virágok, ásványok. A kor nem látszik a struktúrán, a díszítésekben jelenlevő visszafogott mézes-érettség árulkodik róla, a savak hosszúak, gerincesek, de kerekek.
 
 
Számomra meggyőzőek voltak, kevés 6 éves száraz fehérbor mondhatja el magáról, pláne nem a legideálisabb tárolási történettel, hogy ilyen mértékben kortalanok, semmiféle oxidáltság nem fedezhető fel, struktúrálisan épek, frissek, légiesek, az aromatikának sincs erőteljesen tercier hangulata. Az értékelés mégis nehéz, a kétségtelen potenciál mellett nekem pillanatnyilag 6 pont környéki élményt nyújtottak, tetszettek, nehezen tudnék beléjük kötni, de el nem varázsoltak. Érdekes volna ismerni milyenek ezek fiatalon, illetve más termelők borait is, közelebb kerülni ezáltal ahhoz, hogy miként jelenik meg a terület a borokban. Több információ lehetővé tudja tenni, hogy többet értsünk meg a borokból.
Mindenesetre ajánlom bárkinek szeretettel őket, pláne ennyi pénzért!:) Ha valaki nem érzékeny az ideálisnál kissé erőteljesebb kesernyés lecsengésre, talán a Flors di Uis a legizgalmasabb választás.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr261923459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása